Πώς η Τουρκία υπονομεύει από πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Πώς η Τουρκία υπονομεύει από πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Οι αναφορές Τσελίκ έθεσαν άμεσα το πλαίσιο διαψεύδοντας όποιον ενδεχομένως έσπευσε να δει ελπιδοφόρα μηνύματα στην προοπτική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρισκόταν στο Φανάρι για την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Από την ελληνική πλευρά βέβαια, υπήρχε εδώ και καιρό η κατ’ αρχήν θετική διάθεση για ένα τετ-α-τετ σε ανώτατο επίπεδο με την τουρκική πλευρά. Ωστόσο, φαίνεται πως το τουρκικό καθεστώς ετοιμάζεται για έναν μονόλογο, με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, φυσικά αναμενόταν να σταθεί στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, στο ζήτημα που βρίσκεται στην αιχμή της τουρκικής προπαγάνδας το τελευταίο διάστημα, φτάνοντας μέχρι στις επανειλημμένες τουρκικές επιστολές προς τον ΟΗΕ. Ακόμα και στα τουρκικά ΜΜΕ υπήρχαν πολλαπλές αναφορές στα ελληνικά νησιά, φτιάχνοντας κλίμα με προβοκατόρικο τρόπο για τα ελληνικά νησιά.

Βέβαια, από τις δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου τύπου, διαφάνηκε ο εκνευρισμός της Άγκυρας, για την επιτυχή διασύνδεση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων με τα ευρωπαϊκά και την ανάδειξη τους ως ευρωτουρκικά. Ο τουρκικός εκνευρισμός είναι δείγμα πόσο αποτελεσματική πίεση μπορεί να υπάρξει με το να εκτίθεται η τουρκική προκλητικότητα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, αλλά και στα διάφορα ζητήματα.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η Άγκυρα θα σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της απέναντι στην Ελλάδα. Ο Τσελίκ άλλωστε δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις έρευνες φυσικού αερίου, το οποίο ενδεχομένως να καταδεικνύει και τις μελλοντικές προθέσεις του τουρκικού καθεστώτος.

Οι αναφορές από τον εκπρόσωπο του τουρκικού καθεστώτος για την Κύπρο δηλώνουν τη σαφή στροφή της Άγκυρας εκτός της διεθνούς νομιμότητας, καθώς ο Τσελίκ δεν δίστασε να μιλήσει για τα Βαρώσια, όπου η Τουρκία επιδιώκει να αλλάξει παράνομα το καθεστώς των κατεχόμενων εδαφών. Ήδη βέβαια το τουρκικό καθεστώς δηλώνει ανοικτά πως έχει θέσει επίσημο στόχο τη διχοτόμηση του νησιού.

Η ελληνική πλευρά πάντως έχει ευθύνη να συνεχίσει να κρατά ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, ειδικά στο ανώτερο επίπεδο. Όσο κι αν η Άγκυρα ανοίγει σαν βεντάλια τις απαιτήσεις και τους σχεδιασμούς της απέναντι στην Ελλάδα, η Αθήνα οφείλει να σταθεί απέναντι της, έχοντας ως πάγιο μοναδικό ζήτημα συζήτησης την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Παραμένει ωστόσο ανοικτό κατά πόσο μπορεί η Αθήνα να βρει έναν αποτελεσματικά τρόπο διαχείρισης της τουρκικής επιθετικότητας, που δεν δείχνει κάποιο σημάδι πως θα μειωθεί το επόμενο διάστημα.