Πώς βλέπει η Αθήνα τη ρότα που χάραξε ο Ερντογάν στο γεωτρύπανo

Πώς βλέπει η Αθήνα τη ρότα που χάραξε ο Ερντογάν στο γεωτρύπανo

Οι κεραίες του ελληνικού συστήματος επιτήρησης είναι σταθερά στραμμένες στο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Στην αποκωδικοποίηση που γίνεται με βάση την αρχική ρότα που επέλεξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαράξει στο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, η Αθήνα βρίσκει θετικά δείγματα που δεν άρουν την ελληνική επιφυλακή από το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχει τεθεί.  

Σε αυτήν την αποτίμηση ιεραρχείται υψηλά η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να στείλει το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», με βάση τη Navtex που εξέπεμψε ο υδρογραφικός σταθμός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στα ανοιχτά της Αττάλειας. Μια περιοχή που ευρίσκεται όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Ταυτοχρόνως οι συντεταγμένες στο θαλάσσιο τμήμα που έχει δεσμευτεί για τις γεωτρητικές έρευνες αφήνουν – προσώρας- καθαρά εκτός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτή η εξέλιξη σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αθήνας, δείχνει την πρόθεση Ερντογάν -στην παρούσα τουλάχιστον φάση- να μην μεταφέρει την οξύτητα της ρητορικής έντασης και επί του πεδίου. Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν επίσης το γεγονός της μακράς διάρκειας της σχετικής Navtex, η οποία εκτείνεται χρονικά έως τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Πρόκειται για μια διαφοροποίηση σε σχέση με τη στρατηγική που η Άγκυρα ακολούθησε στο πρόσφατο κεφάλαιο της κρίσης από την οποία διήλθαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις το καλοκαίρι του 2020. Σε εκείνη την περίοδο, όπως υπενθύμιζαν οι ίδιες πηγές, οι επιτελείς του Ταγίπ Ερντογάν προχωρούσαν στην εκπομπή Navtex μικρότερης χρονικής ισχύος, και την διαδοχική ανανέωσης τους, «παίζοντας με τον ροοστάτη της έντασης» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτή η τακτική δεν επιτρέπει την επικράτηση κανενός είδους εφησυχασμό, καθώς είναι προφανές, ότι μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή.

Για την Αθήνα είναι σημαντική και η εκφορά στις αναφορές που διέτρεξαν την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην φιέστα που οργανώθηκε για τον απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Όπως εξηγούν στο liberal αρμόδιες πηγές, η τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου σαφώς και δεν ήταν ήπια. Δεν έλειψε άλλωστε το ρητορικό ξεστράτισμα που συνδέεται ευθέως με το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας.

 «To "Aμπντούλ Χαμίτ Χαν το στέλνουμε στη Γαλάζια Πατρίδα στη νέα μας πορεία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Για αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Σε κάθε περίπτωση όμως η ρητορική Ερντογάν δεν προσέλαβε ακραίες διαστάσεις, με βάση την εικόνα που καλλιεργούσε όλο το προηγούμενο διάστημα το τουρκικό καθεστώς.

Συμπερασματικά η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι επί του παρόντος οι τωρινές κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, αντανακλούν και τα περιθώρια που του έχουν αφήσει  τόσο οι διπλωματικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί αλλά και συνολικά η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.