Πορτογαλία: Έως την Πρωτομαγιά παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πορτογαλία: Έως την Πρωτομαγιά παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα είπε σήμερα ότι θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα την παράταση της καθολικής καραντίνας έως την Πρωτομαγιά, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκε άνω των 15.000.

Όπως μεταδίδει το Reuters το κοινοβούλιο αναμένεται να επικυρώσει το αίτημά του. Η Πορτογαλία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες στις 18 Μαρτίου και την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την παράταση του μέτρου για επιπλέον 15 ημέρες, έως τη 17η Απριλίου.

«Πρέπει να είμαστε πολύ επικεντρωμένοι σε μια μάχη που δεν έχουμε κερδίσει πλήρως ακόμη», είπε ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος παρέμεινε σε καραντίνα για δύο εβδομάδες τον περασμένο μήνα, παρά το γεγονός ότι είχε διαγνωστεί αρνητικός για τον νέο κορονοϊό. «Δεν μπορούμε να μειώσουμε τον βαθμό επαγρύπνησης» μπροστά στην πανδημία, σημείωσε.

Μέχρι στιγμής, η Πορτογαλία έχει καταγράψει 15.472 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 435 θανάτους από τη νόσο Covid-19.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TVI σήμερα, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε: «Θα στέλναμε λάθος μήνυμα για τη χώρα, εάν προχωρούσαμε σε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ». «Πρέπει να διασχίσουμε αυτό το τούνελ και όσο περισσότερο πειθαρχημένοι είμαστε τώρα, τόσο γρηγορότερα θα βγούμε από αυτό», συμπλήρωσε.

Τόσο ο Κόστα όσο και ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα τόνισαν ότι είναι κρίσιμης σημασίας οι Πορτογάλοι να μείνουν σπίτι την περίοδο του Πάσχα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διασπορά του ιού.

AP Photo/Armando Franca