Πολωνία: Έκκληση προς τη Γερμανία να σταματήσει τον Nord Stream 2 λόγω της υπόθεσης Ναβάλνι

Πολωνία: Έκκληση προς τη Γερμανία να σταματήσει τον Nord Stream 2 λόγω της υπόθεσης Ναβάλνι

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κάλεσε σήμερα τη Γερμανία σταματήσει την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, καθώς η Βαρσοβία βλέπει το έργο ως απειλή για την σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Nord Stream 2, ο αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, έχει ολοκληρωθεί κατά 90% και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο. Γερμανοί πολιτικοί όμως, άφησαν να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να αποσύρουν την στήριξή τους μετά τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, επικριτή του Κρεμλίνου, που νοσηλεύεται πλέον στο Βερολίνο.

Η Γερμανία βρίσκεται σε συνομιλίες με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ ώστε να υπάρξει κοινή αντίδραση σε περίπτωση που η Ρωσία δεν συνεργαστεί για την διαλεύκανση της υπόθεσης Ναβάλνι, ο οποίος, σύμφωνα με τους Γερμανούς γιατρούς, δηλητηριάστηκε με έναν σπάνιο νευροτοξικό παράγοντα. Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν έχει δει αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τη δηλητηρίαση.

«Η αντίδραση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει, πρώτα απ’ όλα, στην παύση των εργασιών για τον Nord Stream 2, ο οποίος ενισχύει την εξουσία της Ρωσίας, επιτρέπει στον πρόεδρο Πούτιν να αυξήσει την στρατιωτική του δύναμη, επιτρέπει τον εκφοβισμό άλλων εθνών», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στην κρατική ραδιοφωνία.

«Καλώ τη Γερμανία να εξετάσει τι συμβαίνει στη Λευκορωσία, στην Ουκρανία, σε πόσο μεγάλο κίνδυνο θα εκθέσει την Ουκρανία η ολοκλήρωση αυτού του έργου».

Η Πολωνία, που εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, αντιτίθεται εδώ και καιρό στην κατασκευή του Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι ενισχύει την ήδη κυρίαρχη θέση της Ρωσίας στην αγορά φυσικού αερίου της περιοχής.