«Πολεμικό» υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί η Μέι για τη Συρία

«Πολεμικό» υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί η Μέι για τη Συρία

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί σήμερα (στις 17:30 ώρα Ελλάδος) η Τερέζα Μέι, προκειμένου να ζητήσει από τους υπουργούς της να εγκρίνουν κάποια μορφή στρατιωτικής συμμετοχής της χώρας σε επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το BBC, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για την εμπλοκή των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων χωρίς να ζητήσει έγκριση από το κοινοβούλιο, ενώ εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Ντ. Ντέιβις: Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση

Η όποια κίνηση θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά και θα βασίζεται σε αποδείξεις, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση. 

«Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση στις 15.30 (τοπική ώρα) για το συζητήσει», δήλωσε ο υπουργός.

«Η κατάσταση στη Συρία είναι φρικιαστική, η χρήση χημικών όπλων είναι κάτι που ο κόσμος πρέπει να αποτρέψει», δήλωσε. «Αλλά επίσης είναι μια πολύ, πολύ ευαίσθητη περίσταση και πρέπει να κρίνουμε στηριζόμενοι σε μια πολύ προσεκτική, πολύ μελετημένη και πολύ καλά υπολογισμένη βάση».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στη Μεγάλη Βρετανία, η Μέι δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει κοινοβουλευτική έγκριση, ωστόσο στο παρελθόν, τόσο στην περίπτωση της Λιβύης όσο και του Ιράκ, η στρατιωτική επέμβαση είχε τεθεί σε ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την Telegraph, βρετανικά υποβρύχια, που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους τόμαχωκ, έχουν προωθηθεί σε σημείο, όπου η Συρία είναι εντός της εμβέλειας των πυραυλικών τους συστημάτων, προκειμένου να είναι σε απόσταση βολής αν ληφθεί τέτοια απόφαση.

Εχθές η βρετανίδα πρωθυπουργός υποστήριξε πως όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι οι συριακές αρχές ευθύνονται για την επίθεση με χημικά εναντίον της πόλης Ντούμα στη Συρία και ότι τέτοιου είδους σοκαριστικές επιθέσεις δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν επισήμανε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει πάντα να έχει λόγο για στρατιωτικές ενέργειες.