7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Θάλασσα του Μπάρεντς μετά από τρεις δεκαετίες

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Θάλασσα του Μπάρεντς μετά από τρεις δεκαετίες

Τέσσερα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού εισήλθαν για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια στην Θάλασσα του Μπάρεντς στην Αρκτική κοντά στις ρωσικές ακτές σύμφωνα με ανακοίνωση του έκτου αμερικανικού στόλου. 

Στην περιοχή των διεθνών υδάτων εισήλθαν τρία αντιτορπιλικά και ένα ακόμη πλοίο, για την παρουσία των οποίων το αμερικανικό ναυτικό είχε ενημερώσει τη Ρωσική πλευρά.

Ο καθορισμός των συνόρων στη Θάλασσα Μπάρεντς ήταν το πλέον ακανθώδες ζήτημα στις διμερείς σχέσεις Νορβηγίας και Ρωσίας όπου είναι διαπιστωμένο ότι στην περιοχή βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία έχουν γίνει πλέον άμεσα εκμεταλλεύσιμα λόγω της τήξης των πάγων στον Αρκτικό κύκλο. 

Σύμφωνα με τη Μόσχα στο αρχιπέλαγος που βρίσκεται ανάμεσα στη Θάλασσα του Μπάρεντς και τη Θάλασσα του Κάρα, έχουν αναπτυχθεί τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400. 

Η Ρωσία ενισχύει εδώ και χρόνια τις στρατιωτικές υποδομές της στην Αρκτική, όπου διαθέτει πολλές σύγχρονες βάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν με αυτάρκεια και νέα αεροδρόμια.