Πολεμικά πλοία στον Ατλαντικό στέλνει το Ιράν

Σάββατο 05 Ιανουαρίου 2019, 15:05
-A +A
Πολεμικά πλοία στον Ατλαντικό στέλνει το Ιράν

Το Ιράν πρόκειται να αναπτύξει στον Ατλαντικό Ωκεανό δύο πολεμικά  πλοία για μία πεντάμηνη αποστολή, μετέδωσε σήμερα το ιρανικο πρακτορείο Fars.

«Από πολλών ετών ήδη, το πολεμικό ναυτικό σχεδιάζει να αναπτύξει μία μοίρα του στόλου του στον Ατλαντικό Ωκεανό και σήμερα φαίνεται εφικτό να ξεκινήσει αυτή η αποστολή’, μεταδίδει το πρακτορείο.

Η αποστολή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου, ανέφερε εξ άλλου χθες ο ναύαρχος Τουράζ Χασανί-Μογαντάμ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιrna.

Η πεντάμηνης διάρκειας αποστολή τούτη θα είναι η πιο μακρά που έχει πραγματοποιήσει το ιρανικό πολεμικό ναυτικό κατά την τελευταία δεκαετία, προσθέτει το Fars.

Ο στόλος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το βυτιοφόρο σκάφος «Χαργκ», όπως και το καταδρομικό «Σαχάντ» που διαθέτει τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους. Στη διάρκεια της αποστολής τους, τα σκάφη θα ελλιμενισθούν σε μία φίλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, τονίζει το πρακτορείο, εννοώντας τη Βενεζουέλα.

Τα δύο αυτά σκάφη, που θεωρούνται από τα σημαντικότερα του ιρανικού πολεμικού στόλου, είναι ικανά να μεταφέρουν ελικόπτερα.

Το 33.000 κόρων «Χαργκ» έχει ανακατασκευαστεί και τον περασμένο Ιούνιο είχε αναπτυχθεί στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των Σομαλών πειρατών.

Το «Σαχάντ», βελτιωμένη κλάση του προκατόχου του καταδρομικού «Τζαμαράν», καθελκύστηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το εν λόγω πλοίο είναι «αόρατο» στα εχθρικά ραντάρ, κάτι το οποίο ωστόσο αμφισβητούν αμυντικοί αναλυτές, καθώς ούτε η διαμόρφωση του πλοίου - ειδικά η σχεδόν κάθετη υπερκατασκευή- αλλά ούτε και η τεχνογνωσία του Ιράν στα ηλεκτρονικά αντίμετρα, καθιστούν πιθανό τον ιρανικό ισχυρισμό.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα