Ποιον θα ψηφίσουν για πρόεδρο οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία

Ποιον θα ψηφίσουν για πρόεδρο οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία

Παρά τον ξενοφοβικό λόγο της Λε Πεν την πολεμική της απέναντι στο πολιτικό Ισλάμ, κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι πως οι μουσουλμάνοι θα στηρίξουν μαζικά τον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αντιθέτως, η Λε Πεν μπορεί να βρει κάποιους ανέλπιστους υποστηριχτές, τους οποίους σπεύδει να εκμεταλλευθεί, παρά τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου.

Όσο και αν οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα ελαφρύ προβάδισμα υπέρ του Γάλλου προέδρου, το τελικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να προμηνύεται οριακό. Που θα καταλήξουν τελικά οι ψήφοι των περίπου 8 εκατομμυρίων μουσουλμάνων ψηφοφόρων της Γαλλίας, μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την προεδρική εκλογή.

Ο Μακρόν μπορεί να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη ορισμένων μουσουλμανικών οργανώσεων, δίχως αυτό να σημαίνει πως θα συγκεντρώσει το σύνολο των ψήφων του.

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος των μουσουλμάνων δεν θα είναι ενιαία, ούτε μπορεί να καθοδηγηθεί προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Παρά το ότι ηγείται ενός ακροδεξιού σχηματισμού, ο λαϊκιστικός αντισυστημισμός που προβάλει η Μαρίν Λε Πεν, μπορεί να προσελκύσει ορισμένους μουσουλμάνους που θεωρούν τον Μακρόν ως τέκνο του συστήματος που η Λε Πεν θα πολεμήσει. Η προπαγάνδα δηλαδή της Λε Πεν ενδεχομένως να έχει αποτέλεσμα, ακόμα και σε αυτό το τμήμα του γαλλικού πληθυσμού.

Αυτό το έχει κατανοήσει άλλωστε και η σκληροπυρηνική εθνικίστρια και προσπαθεί να στρογγυλέψει τον λόγο της, σε σχέση με το Ισλάμ, ώστε να κερδίσει ένα κομμάτι από την εκλογική πίτα.

Από εκεί που στην αρχή της προεκλογικής καμπάνιας, είχε δηλώσει πως σκοπεύει να τιμωρεί τη χρήση της μαντίλας με πρόστιμο, όπως τιμωρείται η μη χρήση ζώνης κατά την οδήγηση, πλέον μετριάζει κατά πολύ τις δηλώσεις της σχετικά με το ζήτημα.

Ο Μακρόν από τη μεριά του προσπαθεί να τονίσει το πόσο ακραία είναι η Λε Πεν, προβάλλοντας το ρατσιστικό παρελθόν της, για το οποίο είχε κατηγορηθεί. Ωστόσο, οι προωθημένες θέσεις του Μακρόν, για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου αλλά και ο ευρύτερος φιλελευθερισμός είναι εξίσου απωθητικές για ορισμένους μουσουλμάνους.

Ταυτόχρονα, οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών και οι ευρύτερες συνθήκες φθείρουν τον Γάλλο πρόεδρο σε σημαντικό βαθμό για τους μουσουλμάνους που ζουν σε λαϊκές γειτονιές της Γαλλίας.

Κατά συνέπεια, το πού θα κατευθυνθούν τελικά οι ψήφοι των μουσουλμάνων παραμένει ανοιχτό. Βέβαια, η αποχή ενός σημαντικού μέρους των εκλογέων είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο, ώστε να «τιμωρήσουν» κατά μία έννοια και τους δύο υποψηφίους. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα είναι αυτό αρκετό για να διασφαλίσει μία δεύτερη θητεία ο Εμανουέλ Μακρόν, αποσοβώντας τον κίνδυνο της Λε Πεν.