Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τις θέσεις του Αρείου Πάγου

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τις θέσεις του Αρείου Πάγου

Με μια εκ των υποψηφίων να φέρεται ότι συνδέεται συγγενικά με υποψήφιο Δήμαρχο υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλαμβάνεται στα πρόσωπα που έχουν προεπιλεγεί από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του προχωρούν στις αλλαγές παρά τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου αλλά και κορυφαίων συνταγματολόγων.

Με μια ακόμη πρωτοτυπία το γεγονός πως για τις δύο αυτές θέσεις υπάρχουν δύο κοινές υποψηφιότητες (και για τη θέση του Προέδρου και για αυτή του Εισαγγελέα) το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υποψήφιοι είναι τρεις δικαστίνες και ένας εισαγγελέας όπως προέκυψε από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Συγκεκριμένα, για τη θέση του Προέδρου ισοψήφησαν με 15 ψήφους η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού και η Αρεοπαγίτης, Διονυσία Μπιτζούνη. Η πρώτη, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης, θεωρείται υψηλής δικαστικής ποιότητας και είναι γνωστή από την θέση της εφέτη - ανακρίτριας στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Η δεύτερη είναι δικαστικός με ισχυρή νομική επάρκεια υπήρξε και συνδικαλίστρια στην Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων.

Στην τρίτη θέση κατετάγη, με 13 ψήφους, η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Δήμητρα Κοκοτίνη. Πρόσωπο με ισχυρά ερείσματα φέρεται να χαίρει εκτιμήσεως για την νομική της κατάρτιση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Μάλιστα ήταν η πρόεδρος του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που έκανε δεκτό το αίτημα αναίρεσης της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου του βουλεύματος του Συμβουλίου των Πλημμελειοδικών Βόλου. Του βουλεύματος δηλαδή με το οποίο δεν δόθηκε άδεια στον εκτελεστή της 17Ν Δ. Κουφοντίνα. Με την απόφαση αυτή το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών καλείται να επανεξετάσει την υπόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν πως στενό συγγενικό της πρόσωπο ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Ηλιούπολης, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χ. Βουρλιώτης συγκέντρωσε 15 ψήφους, τα 4/5 της διάσκεψης. Χαίρει υψηλής νομικής εκτίμησης και ήταν ο αντιεισαγγελέας που ανέλαβε το βάρος της προκαταρκτικής εξέτασης της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής το 2012. 

Ο κ. Βουρλιώτης ήταν αυτός που είχε προτείνει και την μην έκδοση στην Τουρκία των 8 αξιωματικών που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Υποψήφιοι για τη θέση του εισαγγελέα είναι ταυτόχρονα, η αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη και η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού που έλαβαν από 9 ψήφους. Ουσιαστικά είναι τα δύο πρόσωπα που είναι υποψήφιοι και για τις δύο θέσεις.