Υπ. Περιβάλλοντος: Πλαστικά μίας χρήσης - «Κάποτε ήταν βολικά, πλέον έγιναν βαρίδι»

Πλαστικά μίας χρήσης - «Κάποτε ήταν βολικά, πλέον έγιναν βαρίδι»

Άρχισε η εκστρατεία «Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης» που αποσκοπεί να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για την απόσυρση των ρυπογόνων πλαστικών που αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Ιουλίου του 2021 και στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, δημοσίευσε ένα βίντεο που αποτυπώνεται η ιστορία των πλαστικών μέσα σε ένα λεπτό.

Πριν από δεκαετίες, 70 χρόνια και πλέον, τα Πλαστικά Μίας Χρήσης ήταν «η ευκολία» στην καθημερινότητα των ανθρώπων, τα σκεύη, οι συσκευασίες, τα καθημερινά χρήσιμα αντικείμενα και αξεσουάρ που έγιναν συνήθεια και μόδα.

Με το πέρασμα των χρόνων όμως, τα Πλαστικά Μίας Χρήσης από ευκολία έγιναν πρόβλημα. Τόσο για το Περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο. Για τις 7 τουλάχιστον δεκαετίες που χρησιμοποιούνται, χρειάζονται 1.000 χρόνια (!) για να αποσυντεθούν τα Πλαστικά Μίας Χρήσης…

Με αυτό το απλό και πολύ παραστατικό animated βίντεο, ο πολίτης βλέπει πώς το αρχικό «καλό» και «βολικό» μετατράπηκε σε «βαρίδι» για την ίδια του τη ζωή. Θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια βίντεο. Για να ενημερωθούν όλοι, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο.

Μέσα σε έναν μήνα η Ελλάδα θα ενσωματώσει σε νομοσχέδιο τη σχετική κοινοτική Οδηγία για την απόσυρση 9 είδη Πλαστικών Μίας Χρήσης, δοχεία τροφίμων –ποτήρια –κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών, αναδευτήρες ποτών, από τις αρχές Ιουλίου 2021 (03/07/2021).

Όπως έχει προαναγγείλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τα Πλαστικά Μίας Χρήσης θα αποσυρθούν από το Δημόσιο, 6 μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2021.

Παράλληλα, με στόχο την υιοθέτηση κουλτούρας ανακύκλωσης, θα δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές. Έτσι, τα πλαστικά μπουκάλια, νερού, αναψυκτικών κλπ. θα επιβαρύνονται με λίγα λεπτά το καθένα και κάθε πολίτης που τα επιστρέφει στα σημεία αγοράς, θα παίρνει τα επιπλέον χρήματα πίσω.

Το Υπουργείο είναι έτοιμο να υιοθετήσει και άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Βασισμένο τόσο στην προδιαβούλευση που έχει ήδη διεξαχθεί, όσο και στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει την παρουσίαση του νομοσχεδίου.

Ποια είναι τα 9 Πλαστικά Μίας Χρήσης

Δοχεία τροφίμων  από  φελιζόλ

Ποτήρια από φελιζόλ  και τα καπάκια/καλύμματά τους.

Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/ καλύμματά τους.

Μπατονέτες

Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια,)

Πιάτα

Καλαμάκια

Αναδευτήρες ποτών

Στηρίγματα μπαλονιών.