Liberal Markets - «Το βαρόμετρο του ΧΑ»: Πλαστικά με... ανοσία στην πανδημική κρίση

Πλαστικά με... ανοσία στην πανδημική κρίση

Σε ένα δυστοπικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση, υπάρχει μια Ελλάδα που ονειρεύεται. Δεν αρκεί όμως, γιατί πέρα από το όραμα χρειάζεται αποφασιστικότητα, ταχύτητα κίνησης, εξωστρεφής προσανατολισμός και τα απαραίτητα κεφάλαια. Σε μια παγκόσμια ηλεκτρονική δημοπρασία του Μαρτίου στη μακρινή Κίνα, όπου ένα εξειδικευμένο εργοστάσιο μηχανολογικού εξοπλισμού είχε έτοιμες τρεις ολοκληρωμένες γραμμές αυτοματοποιημένης παραγωγής υγειονομικών μασκών, έγινε «χτύπημα» από μια άγνωστη εταιρεία, από μια άγνωστη πόλη της Ελλάδας.

Η ιστορία του κορoνοϊού είχε ήδη πάρει παγκόσμια διάσταση, αλλά δεν ήταν εύκολο να προβλεφθεί το μέγεθος της σοβαρότητας του προβλήματος, πολλώ δε μάλλον η διάρκειά του. Το «χτύπημα» αφορούσε δύο από τις τρεις γραμμές παραγωγής, ήταν επιτυχημένο και η πληρωμή έγινε με μετρητά. Αγοραστές ήταν δύο επιχειρηματίες από τον θεσσαλικό κάμπο, που πριν καν εμφανιστεί κρούσμα κορoνοϊού στην Ελλάδα είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν για να στήσουν ένα εργοστάσιο παραγωγής υγειονομικών μασκών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Αχιλλέας Νταβέλης και ο αντιπρόεδρος του ίδιου συνδέσμου Γιάννης Τσερέπας, διευθύνων σύμβουλος της Lariplast. H βιομηχανία αυτή ιδρύθηκε το 1969, το 60% του τζίρου της προέρχεται από τις εξαγωγές και διανέμει τα προϊόντα της (πλαστικά μιας χρήσης για τρόφιμα) σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και Νότια Αφρική, ενώ -πλην του εργοστασίου στη Λάρισα- διαθέτει ακόμη ένα στη Γαλλία, με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται σε 140. 

Τα μηχανήματα έφτασαν στο «Ελ. Βενιζέλος» τη Δευτέρα 21 Απριλίου. Μια εβδομάδα μετά έγινε η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία τους. Θα παράγουν 300.000 πιστοποιημένες μάσκες την ημέρα, όλες τύπου 2 και 3, δηλαδή χειρουργικές με προστασία 90%-95%. Η  συνεργασία με την εισηγμένη Πλαστικά Θράκης, που δραστηριοποιείται για περισσότερο από 20 χρόνια στην παραγωγή μη υφαντών υφασμάτων από πολυπροπυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη από τους παραγωγούς χειρουργικών μασκών και ιατρικών ειδών προστασίας, ήταν η κορωνίδα της όλης  προσπάθειας. 

Τρεις εισηγμένες εταιρείες του χώρου αναμένεται  να ευνοηθούν εν μέσω πανδημικής κρίσης, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών πολυπροπυλενίου στη διεθνή αγορά. Το 2019 η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 628 $ ανά τόνο, ενώ η εκτίμηση για τη φετινή χρονιά είναι στα 526 $ ανά τόνο. 

Πλαστικά Θράκης

Ο Ομιλος προέβη σε έκτακτη επένδυση ύψους 200 χιλ.€ προκειμένου να προσθέσει τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή χειρουργικών μασκών τύπου Ι, Tύπου ΙΙ και Τύπου ΙΙR. Η νέα γραμμή παραγωγής έχει ήδη εγκατασταθεί στις παραγωγικές εγκαταστάσεις του Ομίλου στην Ξάνθη και η παραγωγική της δυναμικότητα αναμένεται να φθάσει περίπου τις 100 χιλιάδες μάσκες ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2019, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου εμφάνισε οριακή αύξηση των πωλήσεων  κατά 1,9% στα  253,46 εκατ. €, ενώ ενισχύθηκαν και τα ενοποιημένα ΕΒΙΤDA κατά 1,2% στα 25,47 εκατ. €. Τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 1,8% στα 50,4 εκατ. € .Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στις 30.09.2019 ανήλθε σε 142,2 εκατ. € σε σχέση με 141,6 εκατ. € στις 31.12.2018 και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός σε 84,6 εκατ. €. σε σχέση με 78,3 εκατ. € στις 31.12.2018. Ο δείκτης Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός/ Ιδια Κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 0,60 σε σχέση με 0,55 στις 31.12.2018. Στις 17 Μαρτίου ο τίτλος κατέγραψε χαμηλά στα 1,23 €, ενώ η συνεργασία με τη Lariplast την ώθησε 50%+ υψηλότερα, με κεφαλαιοποίηση που ανέρχεται στα 81,7 εκατ. €.

Πλαστικά Κρήτης

Στις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση, που αποφάσισε την αγορά ιδίων μετοχών προκειμένου να διατεθούν στους εργαζόμενους  και εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο να υλοποιήσει την αγορά και διάθεσή τους. Η διάρκεια της αγοράς ιδίων μετοχών ορίστηκε σε 2 έτη, ο αριθμός μετοχών σε έως 100 χιλ. τεμάχια και εύρος τιμής από 5 έως 15 € /μετοχή. Η διοίκηση ενημέρωσε ότι η πορεία των εργασιών του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, με αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 8%. Η λειτουργία του εργοστασίου στην Κίνα συνεχίστηκε καθ’ όλη την περίοδο χάρη στην επαγγελματική διαχείριση της κρίσης από τη διεύθυνση και τα στελέχη της θυγατρικής της.

Όσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο, αναμένεται κάποια κάμψη των πωλήσεων του Ομίλου λόγω των επιπτώσεων του Covid-19 και των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία των εργαζομένων. Στα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα του α' εξαμήνου του 2019 ο Όμιλος εμφάνισε αυξημένο κύκλο εργασιών στα 143,2 εκατ. €, με ιδιαίτερα ενισχυμένα τα καθαρά κέρδη κατά 40% στα 17,27 εκατ. € έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018. Για τη χρήση αυτή διένειμε και μέρισμα 0,294 €/μετοχή. Αξιοσημείωτα τα μετρητά και οι επενδύσεις χαρτοφυλακίου της εταιρείας στα 57,2 εκατ. €. Ο τίτλος κατέγραψε χαμηλό στις 19 Μαρτίου στα 8,55 € και επανήλθε στα 11,60 € με κεφαλαιοποίηση στα 317 εκατ. €.

 Flexopack

Ανεβασμένη ήταν η πρόταση διανομής μερίσματος από την εταιρεία για τη χρήση του 2019 (0,0632 € ανά μετοχή  έναντι 0,06 € ανά μετοχή του 2018) λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων  και της ισχυρής ρευστότητάς της.

Ειδικότερα, ο Ομιλος βελτίωσε τις πωλήσεις στα 89,2 εκατ. € (εκ των οποίων 8,85 εκατ. € στο Ηνωμένο Βασίλειο) από 84,5 εκατ. € και αύξησε τα EBITDA στα 14,6 εκατ. € από 14,2 εκατ. €. Οριακά ενισχύθηκαν και τα καθαρά κέρδη στα 7,2 εκατ. € έναντι 7,1 εκατ. € του 2018. Σημείωσε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 13,2 εκατ. €, μέσω των οποίων χρηματοδότησε επενδύσεις ύψους 6,3 εκατ. € και περιόρισε σε πολύ χαμηλά επίπεδα τον καθαρό της δανεισμό.

Μόλις στα 1,3 εκατ. €. Το υπόλοιπο των ταμειακών διαθεσίμων καλύπτει σχεδόν το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού. Iδια κεφάλαια στα 74,2 εκατ. € στις 31/12/2019 και τρέχουσα  αποτίμηση στα 80,8 εκατ. €. Η διοίκηση σημειώνει ότι με βάση τα  ισχύοντα δεδομένα, ουδεμία ουσιωδώς αρνητική επίπτωση υφίσταται στη δραστηριότητα της εταιρείας λόγω της πανδημικής κρίσης του Covid-19 και ειδικότερα στην παραγωγή, στις πωλήσεις και στην εφοδιαστική της αλυσίδα.  

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε στις 2 Μαΐου.