Πιο κοντά σε «μοντέλο Πάσχα» τα φετινά Χριστούγεννα

Πιο κοντά σε «μοντέλο Πάσχα» τα φετινά Χριστούγεννα

Αναμφίβολα είναι η αγαπημένη ασχολία δημοσιογράφων και πολιτικών όλο το τελευταίο διάστημα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να προσπαθούν να προβλέψουν το πότε θα γίνει η άρση του lockdown και το πώς θα περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα. Δύο θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις σωστές απαντήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι σύμφωνα με πηγή κοντά στον πρωθυπουργό ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων που έρχεται δε θα έχει καμία σχέση με τον περσινό, αλλά θα προσομοιάζει στο πώς γιορτάσαμε το περσινό Πάσχα. Με άλλα λόγια η ίδια πηγή επισημαίνει στο liberal.gr πως δε θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές ως προς τα ζητήματα της ελεύθερης κυκλοφορίας, ούτε και πολλά «ανοίγματα» αναφορικά με τον τρόπο εορτασμού στα σπίτια.

Ερωτηματικό όμως μέχρι τώρα παραμένει το αν θα ισχύει και εκείνη την περίοδο το σύστημα με τα γραπτά μηνύματα, κάτι που μένει να διευκρινιστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Δεδομένο επίσης θα πρέπει να θεωρείται ότι ο κ. Μητσοτάκης μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του σε σχέση με το πότε και πώς θα ανοίξει σταδιακά η μετακίνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μέχρι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του αν και κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, έδωσε το στίγμα του. 

«...Θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας. Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης «κλείνοντας το μάτι» στην παράταση των περιορισμών τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα. 

Παράλληλα μπορεί να παρατηρούνται οι πρώτες θετικές ενδείξεις μείωσης στον αριθμό των κρουσμάτων, όμως αυτό δεν δείχνει να είναι αρκετό για γενναίες αποφάσεις. Ήδη έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες  περιοχές της χώρας, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα επιβαρυμένες. Πιο συγκεκριμένα είναι: Η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. Ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν δεν βιάζονται να κινηθούν προς την κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών , γιατί γνωρίζουν ότι κάθε επιλογή θεωρείται κρίσιμη στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Την ίδια ώρα όμως δεν παραλείπουν να εκτοξεύσουν βέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική του τακτική. «Ο κ. Τσίπρας επενδύει στην καταστροφή για να διασωθεί πολιτικά. Η Αυγή ήθελε περισσότερους τάφους, ο ίδιος έδινε ψεύτικα διαγράμματα για τον αριθμό θανάτων. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τρέχει όπου η πανδημία χτυπάει πιο δυνατά, όχι για να βοηθήσει αλλά για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση», τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού στο liberal.gr.