Πέτσας: Πλέγμα μέτρων με στόχο τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας

Πέτσας: Πλέγμα μέτρων με στόχο τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας

Ένα πλέγμα μέτρων με στόχο τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας, προκειμένου να μη μετακυλιστεί στους πολίτες η σημαντική αύξησή του, μέσω των δημοτικών τελών, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, κατά την ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τον εξορθολογισμό του ενεργειακού κόστους για τις ΔΕΥΑ, καθώς και για τους Δήμους που δεν έχουν ΔΕΥΑ και είναι:

  1. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για το νερό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα στα έσοδα των ΔΕΥΑ εφαρμόζεται για την αξία νερού συντελεστής 13%.
  2. Η υπαγωγή τους σε τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  3. Η ένταξή τους στο τιμολόγιο των «μεγάλων καταναλωτών» αντί του οικιακού τιμολογίου.
  4. Η ένταξή τους στους δικαιούχους μειωμένης χρέωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προκειμένου αυτό να συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι και για τα τέσσερα αυτά μέτρα υπάρχει συνεννόηση σε επίπεδο πρωθυπουργού με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, ώστε να βρεθεί το καλύτερο μείγμα από τις τέσσερις αυτές εναλλακτικές επιλογές.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι νωρίτερα από τις 12 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ποιο ακριβώς μείγμα μέτρων θα εφαρμοστεί.

Παράλληλα επισήμανε ότι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υπάρχει δυνατότητα μείωσης του κόστους ενέργειας μέσω της ενθάρρυνσης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

    

Χρηματοδοτήσεις της Αυτοδιοίκησης
 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απάντησε σε ζητήματα που έθεσαν δήμαρχοι σχετικά με το νόμο για τα ζώα συντροφιάς και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η πρόσκληση για το πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων σε όσους δήμους δεν είχαν υπαχθεί στην προηγούμενη πρόσκληση και για τις λειτουργικές δαπάνες θα εξασφαλιστούν κονδύλια μέσω αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

Σχετικά με τους ΚΑΠ είπε ότι το 2022 θα είναι έτος αναμόρφωσής τους με στόχο να συμπεριληφθούν οι αναθεωρημένοι ΚΑΠ στον προϋπολογισμό του 2023. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2022 θα δοθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ σε ΚΑΠΕ, ενώ η αύξηση των ΚΑΠ το 2023 θα είναι της τάξης του 15%.

Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είπε ότι αυτό θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ πάνω από το ποσό που ήδη έχει προϋπολογιστεί. Επίσης θα προκύψει αύξηση από τη μεταφορά έργων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» στο Ταμείο Ανάκαμψης και διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί το 50% των προτάσεων που δεν έχει υποβάλει ο κάθε δήμος.

Στο σημείο αυτό ο κ. Πέτσας τόνισε ότι γίνονται πράξη όσα έχουν ειπωθεί σχετικά με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και απαντώντας σε τοποθετήσεις συνέδρων υπογράμμισε ενδεικτικά: «Το μήκος του αγροτικού οδικού δικτύου που μέχρι σήμερα έχει ενταχθεί το Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" είναι ύψους τριών χιλιάδων χιλιομέτρων, τρεις φορές η απόσταση Καλαμάτας Αλεξανδρούπολης. Η ποσότητα 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού που θα εξοικονομηθεί σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με τη ζήτηση πόσιμου νερού μιας πόλης 100.000 κατοίκων».

Αυτοί, είπε, είναι κάποιοι ποιοτικοί δείκτες για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και κάθε φορά που εντάσσονται νέα έργα αυτοί οι δείκτες βελτιώνονται.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έκανε ειδική αναφορά:

  • Στα έργα που χρηματοδοτούνται για την εμπέδωση του ψηφιακού πολιτισμού και της ψηφιακής σύγκλισης, όπως είναι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, οι εφαρμογές Διαδικτύου των Πραγμάτων και το πρόγραμμα για τις «έξυπνες πόλεις» (smart cities), το οποίο ενισχύεται με το ποσό των 130 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Στη χρηματοδότηση έργων για τη βιώσιμη διαχείριση και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως και για τη θωράκιση απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, είτε, για παράδειγμα, με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων και άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είτε με την επέκταση της ηλεκτροκίνησης, την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων με τη χρήση «έξυπνων» υδρομέτρων, τις νέες μεθόδους ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων κ.ο.κ.

    

Ολοκλήρωση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης
 

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που προωθεί η κυβέρνηση και έχει να κάνει με τη σύμπραξη των κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών στην εφαρμογή των εθνικών δημόσιων πολιτικών, και, βεβαίως, των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είπε ότι υπάρχει και είναι στέρεο το θεσμικό υπόβαθρο για την προώθηση και την ολοκλήρωση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης ως εξής:

1. Θέλουμε να αποσαφηνίσουμε απολύτως τις αρμοδιότητες ανάμεσα στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και στο κράτος, έτσι ώστε να μπει τέλος στον τραγέλαφο των «ανευθυνοϋπεύθυνων» και στα φαινόμενα της αλληλομετάθεσης ευθυνών, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να αμαυρώνουν την εικόνα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, προκαλώντας, ουκ ολίγες φορές, ποικίλες, και πολύ σοβαρές, επιπτώσεις.

2. Θέλουμε να ενισχύσουμε με νέες ουσιαστικές αρμοδιότητες τις περιφέρειες και τους δήμους, ούτως ώστε να επιτελέσουν αποτελεσματικότερα και ταχύτερα το έργο τους. Είμαστε πεπεισμένοι --και το έχουμε αποδείξει αυτό στην πράξη, τα προηγούμενα δύο χρόνια-- ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων, και η συνεπαγόμενη, βέβαια, μεταφορά οικονομικών πόρων και προσωπικού, θα αναδείξει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τον πρωταγωνιστικό ρόλο της αυτοδιοίκησης σε πολλούς νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η ανάπτυξη, η απασχόληση, η βιομηχανία, η ενέργεια, οι επικοινωνίες και οι μεταφορές, η πολιτική προστασία, αλλά και ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αθλητισμός.

3. Αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα να διασφαλίσουμε τον όσο το δυνατόν μεγαλύτερο, απτό και μετρήσιμο αντίκτυπο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, όπως και όλων των άλλων μεταρρυθμίσεών μας, στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών, σε όποια γωνιά της χώρας και αν ζουν».

Έξυπνη, ευέλικτη, επιτελική αυτοδιοίκηση
 

«Όλη η δέσμη των πρωτοβουλιών μας συγκλίνει στο να βελτιωθεί ουσιαστικά η καθημερινότητα των πολιτών, να εξυπηρετούνται πολύ καλύτερα στις συναλλαγές τους με τους φορείς του Δημοσίου, να γνωρίζουν τι πρέπει να περιμένουν από τον καθένα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι, στον 21ο αιώνα, η αυτοδιοίκηση δεν είναι απλώς ένας διεκπεραιωτικός μηχανισμός, ένα απλό παρακολούθημα του κεντρικού κράτους, ένα τοπικό "παράρτημα" της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας, που αναλώνεται στη "μικρο-διαχείριση", χωρίς όραμα, χωρίς πνοή, χωρίς σχέδιο για το μέλλον. Ένα σύστημα που ασχολείται μόνο με τα "μικρά" και αφήνει τα "μεγάλα" (άρα και τις μεγάλες ευθύνες) για το "μεγάλο" κράτος, διαιωνίζοντας έτσι την αδράνεια, την έλλειψη προοπτικής, τη στασιμότητα, και υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο την εδραίωση δεσμών εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και στη δημόσια διοίκηση, που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο κάθε σύγχρονης, δημοκρατικής και προοδευμένης κοινωνίας».

«Όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η στρατηγική κατεύθυνσή μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: Θέλουμε ένα Δημόσιο που θα παρέχει αξιόπιστες, γρήγορες, διαφανείς και φιλικές υπηρεσίες στους πολίτες. Και θέλουμε μια αυτοδιοίκηση, που θα λειτουργεί ως ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής», είπε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: «Μια αυτοδιοίκηση που διαθέτει το κύρος, τους αναγκαίους πόρους και την απαιτούμενη ευελιξία, έτσι ώστε να γίνει η ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη, σε όποια γωνιά της χώρας και αν ζουν. Μια αυτοδιοίκηση που, μέσα από τη σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση, θα προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες. Θέλουμε μια "έξυπνη" και ευέλικτη αυτοδιοίκηση, μια "επιτελική" αυτοδιοίκηση. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, οι φορείς της αυτοδιοίκησης να αδράξουν τη χρυσή ευκαιρία που τους παρέχουν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο προς όφελος των πολιτών».