Περού: Μαζικό εμβολιασμό τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σαγάστι

Περού: Μαζικό εμβολιασμό τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Σαγάστι

Ο περουβιανός πρόεδρος Φραντσίσκο Σαγάστι δήλωσε χθες Κυριακή ότι αναμένει ο εμβολιασμός εναντίον του νέου κορονοϊού να ξεκινήσει σε ευρεία κλίμακα «από τον Μάρτιο» και να συνεχιστεί «κατά τη διάρκεια του Απριλίου».

«Το ιδανικό θα ήταν, εάν έχουμε συνάψει συμβόλαια (σ.σ. με φαρμακευτικές εταιρείες), να προχωρήσουμε σε όλη τη διαδικασία του εμβολιασμού περί τα τέλη του πρώτου τριμήνου, από τον Μάρτιο και κατά τη διάρκεια του Απριλίου», είπε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα το αξίωμα και έχει πρακτικά μεταβατικό ρόλο.

Τόνισε ότι η ανοσοποίηση του πληθυσμού του Περού έναντι του νέου κορονοϊού θα είναι το βασικό του μέλημα κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών της θητείας του, που θα λήξει την 28η Ιουλίου 2021.

Το Περού διαπραγματεύεται με ξένες φαρμακευτικές εταιρείες την αγορά εμβολίων που θα αρκούν για την ανοσοποίηση 24,5 εκατομμυρίων ενηλίκων πριν από την 11η Απριλίου 2021, είπε την περασμένη Δευτέρα η υπουργός Υγείας Πιλάρ Μασέτι.

Ως σήμερα, έχει υπογραφτεί συμφωνία με την αμερικανική Pfizer για να παραδοθούν στο Περού 9,9 εκατομμύρια εμβόλια, το ενάμιση εκατομμύριο το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι περουβιανές αρχές διεξάγουν παράλληλα συνομιλίες και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, για να συμπληρώσουν τον επιθυμητό αριθμό εμβολίων.

Η άφιξη των 50.000 πρώτων δόσεων του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer προβλέπεται να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο. Με αυτές θα ανοσοποιηθούν 25.000 άνθρωποι, καθώς το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, διευκρίνισε ο πρόεδρος Σαγάστι.

Στο Περού, χώρα με 33 εκατομμύρια κατοίκους, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 35.900 νεκρούς επί συνόλου 962.500 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.