ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Πέντε οι Έλληνες τραυματίες στη Βηρυτό - Οι δύο σοβαρά

Πέντε οι Έλληνες τραυματίες στη Βηρυτό - Οι δύο σοβαρά

Στους πέντε ανέρχονται οι Έλληνες τραυματίες,στην Βηρυτό,  εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από διπλωματικές πηγές πως μία Ελληνίδα είχε χάσει την ζωή της και ακόμη δύο γυναίκες είχαν τραυματιστεί σοβαρά από την φονική έκρηξη στο λιμάνι της πόλης. 

Υλικές ζημιές έχουν προκληθεί τόσο στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Λιβάνου όσο και στο Ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της πόλης που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Η ελληνική Πρεσβεία στη Βηρυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και την ελληνική κοινότητα που διαμένει στη χώρα και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις. Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών ή από την ελληνική πρεσβεία στον Λίβανο,

Ωστόσο η Κατερίνα Φουντουλάκη, πρεσβευτής της χώρας στην Βηρυτό, μιλώντας στην ιστοσελίδα protothema.gr, ανέφερε πως πληροφορίες που φτάνουν στην ίδια και στις ελληνικές διπλωματικές αρχές κάνουν λόγο για μια νεκρή Ελληνίδα και δύο σοβαρά τραυματίες, ενώ παράλληλα σημείωσε πως η ελληνική πρεσβεία στην λιβανέζικη πρωτεύουσα έχει υποστεί περιορισμένες υλικές ζημιές από την έκρηξη στο λιμάνι της πόλης.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ένας Έλληνας υπήκοος έχει χάσει τη ζωή του και δυο άτομα είναι σοβαρά τραυματισμένα. Μιλάμε για ανθρώπους της κοινότητας των Ελλήνων της Βηρυτού. Το προσωπικό μας εδώ στην Πρεσβεία και οι οικογένειές τους είναι όλοι πολύ καλά . Έχουμε μόνο υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις μας, εδώ στην Πρεσβεία», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Φουντουλάκη. 

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο δημοσιογράφος Τζορτζ Ιντ, ο οποίος ζει και εργάζεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ανέφερε την πληροφορία πως υπάρχουν δύο Έλληνες τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της περιοχής, χωρίς να έχουν γίνει ακόμη γνωστά περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας τους.

Ο δημοσιογράφος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους, τόνισε πάντως ότι η ελληνική γειτονιά της Βηρυτού βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο, όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Σημειώνεται πως χθες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Άμεση ανταπόκριση της Ελλάδος στο αίτημα συνδρομής της κυβέρνησης του Λιβάνου

Η Ελλάδα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στον λιμένα της Βηρυτού σε επικοινωνία με τις αρχές του Λιβάνου, προκειμένου να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή της στη χώρα και την ετοιμότητά της να συνδράμει στην αντιμετώπιση των συνεπειών των φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου, αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει κάθε αναγκαία συνδρομή, με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον συντονισμό του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκονται σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ όσο και με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της αποστολής βοήθειας στην πληττόμενη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει συγχρόνως βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση, καθώς και την έξαρση του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο Λίβανο ο υφ. Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης

Η ελληνική βοήθεια στο Λίβανο περιλαμβάνει, κατ' αρχήν, την αποστολή κλιμακίου της ΕΜΑΚ για την ενίσχυση του διασωστικού έργου των αρχών του Λιβάνου στον τόπο της τραγωδίας, ενώ υπάρχει ετοιμότητα για αποστολή περαιτέρω βοήθειας αν κριθεί σκόπιμο, δεδομένης της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει τη χώρα με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέσει.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι τους Έλληνες διασώστες συνοδεύει, κατόπιν πρωτοβουλίας του Νίκου Δένδια, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, για την παροχή αρωγής σε Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν τυχόν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, παρέχοντας στοιχεία επικοινωνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Λίβανο.

ΥΠΕΞ: Οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο

Οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: [email protected]