«Παράθυρο» συμβιβασμού ανοίγει το FDP στη Γερμανία

«Παράθυρο» συμβιβασμού ανοίγει το FDP στη Γερμανία

Μετά την χτεσινοβραδυνή αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ο Μarko Bussmann, γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, δήλωσε σήμερα στην Bild ότι το FDP θα ήταν διατεθειμένο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την An. Merkel «εάν υπάρχουν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Δεν θέλουμε να κάνουμε φονταμενταλιστική αντιπολίτευση , αλλά εποικοδομητική», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο μακράς ακυβερνησίας και νέων εκλογών στη Γερμανία προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επικοινώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο αργά χθες βράδυ, όταν οι προσπάθειές της να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού κατέρρευσαν, και της επεσήμανε πως δεν είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας η καθυστέρηση της διαδικασίας. 

Όλοι πλέον αναμένουν τη συνάντηση της An. Merkel με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Frank-Walter Steinmeier προκειμένου να τον ενημερώσει επισήμως για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Fr. Steinmeier, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες αποκτά κομβικό ρόλο, αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ