Παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εκπαιδευτικών - Πρόστιμο 3.000 ευρώ για τους παραβάτες

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εκπαιδευτικών - Πρόστιμο 3.000 ευρώ για τους παραβάτες

Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Εφετείο την απεργία - αποχή συνδικαλιστικών ηγεσιών των εκπαιδευτικών και της ΑΔΕΔΥ, επιβάλλοντας πρόστιμο 3.000 ευρώ στους παραβάτες. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της πρωτόδικης απόφασης, που είχε κρίνει την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ παράνομη και καταχρηστική.

Η απόφαση του Εφετείου βάζει τέλος σε ένα δικαστικό γαϊτανάκι, που είχε ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, με αγωγή της υπουργού Παιδείας κατά της απεργίας των εκπαιδευτικών, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη, όπως και αποφάσισε το Πρωτοδικείο, για να ακολουθήσει έφεση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών και αντέφεση από την Νίκη Κεραμέως ζητώντας επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη.

Παρά τις προσπάθειες των συνδικαλιστικών ηγεσιών να μπλοκάρουν την αξιολόγηση, εντούτοις 6.500 σχολεία, σε σύνολο 14.000, έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει φακέλους αξιολόγησης στη σχετική πλατφόρμα με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι ο αριθμός τους βαίνει διαρκώς αυξανόμενος.

Την ίδια στιγμή που κάποιες σχολικές μονάδες έχουν ήδη στείλει πλήρη φάκελο αξιολόγησης εντός προθεσμιών, κάποια άλλα κωλυσιεργούν, με την παρότρυνση των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων. Στον αντίποδα, βρίσκεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση όπου παρέχει στήριξη και καλεί τους εκπαιδευτικούς να παρανομήσουν, λέγοντας μάλιστα πως θα σβήσει τυχόν ποινές και κυρώσεις που θα προκύψουν από τη μη εφαρμογή του νόμου.

Στο μεταξύ, η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της καλεί τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ΔΟΕ-ΟΛΜΕ την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι «όσοι και όσες έχουν δηλώσει απεργία-αποχή μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως ποινή, καθώς μέχρι και την επίσημη επίδοση της απόφασης από δικαστικό επιμελητή στο ΔΣ της ΟΛΜΕ η απεργία αποχή θεωρείται νόμιμη».

Παράλληλα, με δεδομένο ότι αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, καλεί τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων «να μην συγκαλέσουν συνεδριάσεις των συλλόγων και να μην προχωρήσουν στην εφαρμογή του άρθρου 97 του 4823/21 αυτήν την εβδομάδα και να περιμένουν τις αποφάσεις του κλάδου».