Παραμύθια και ταινίες για παιδιά κάθε ηλικίας

Παραμύθια και ταινίες για παιδιά κάθε ηλικίας

Οι μικροί είναι πάντοτε οι πιο ευνοημένοι από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, άλλωστε, αφού η παιδική αθωότητα «ρουφά» όλα τα ωραία των ημερών και η παιδική φαντασία στήνει παραμυθένιους κόσμους. Παραμύθια, ειδικά για τα Χριστούγεννα ή όχι, περιλαμβάνουν και οι σημερινές προτάσεις μας. Απευθύνονται σε μικρούς κάθε ηλικίας και είναι γεμάτες απόλαυση.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει τον κύκλο αναγνώσεων «Ιστορίες» με τις «Ιστορίες για τα Χριστούγεννα» και προσκαλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους της σε ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι με πρωταγωνιστές τα βιβλία.

Γνωστοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί και συγγραφείς συμμετέχουν στη διαδικτυακή χριστουγεννιάτικη γιορτή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και μας μεταφέρουν την εορταστική ατμόσφαιρα διαβάζοντας πέντε αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες. 

Σε ανάγνωση του Ακύλλα Καραζήση θα ζωντανέψει «Η Σταχομαζώχτρα» από τα «Διηγήματα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Εκδόσεις Μίνωας, 2011). Ο Μάνος Κοντολέων μοιράζεται την ιστορία «Χρυσαφένια, Aσημένια...νύχτα χριστουγεννιάτικη» από το βιβλίο του «Ιστορίες για τα δικά μου Χριστούγεννα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2015) ενώ η Τάνια Παλαιολόγου διαβάζει το βιβλίο «Το αστερόπαιδο» του Oscar Wilde (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014). Η Νάνσυ Σιδέρη αφηγείται «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Hans Christian Andersen (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2005) και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος διαβάζει το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους» (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2012).

Οι αναγνώσεις θα παραμείνουν διαθέσιμες στο κανάλι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Youtube για όλη την εορταστική περίοδο από τις 20 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 10 Ιανουαρίου 2021.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Παραμυθόφωνο, παρουσιάζει χριστουγεννιάτικα podcasts με τίτλο «Παραμύθια και παραδόσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς». Με έμπνευση από λαϊκές αφηγήσεις και παραμύθια από όλο τον κόσμο, τέσσερις χριστουγεννιάτικες ιστορίες αποκαλύπτουν τα καμώματα των καλικαντζάρων αλλά και έθιμα που σχετίζονται με τη βασιλόπιτα, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους.

Απολαύστε δωρεάν τις ιστορίες από τον υπολογιστή ή από κινητή συσκευή:

«Ο αρχικαλικάντζαρος και η μαγική κόκκινη μπάλα»

«Οι καλικάντζαροι στη Βιβλιοθήκη»

«Βράσε ένα αβγό τον καλικάντζαρο να βρω»

«Ο Άγιος Βασίλειος και η Βασιλόπιτα»

Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός

Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις Μάρα Καίσαρη

Έρευνα και επιμέλεια κειμένων: Μαρία Βλαχάκη, Μαρία Βραχιονίδου, Γιώργος Ευγενικός

Το ΠΙΟΠ θα το βρείτε και εδώ: www.piop.gr

Ταινίες με τον Αγιο Βασίλη

Η Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου παρουσιάζει σε διαδικτυακές προβολές τέσσερις ποιοτικές χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές ταινίες για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα.

Με το «Μια ιστορία για τον Άη Βασίλη» από τη Φινλανδία θα ταξιδέψουμε στη γενέτειρα του Νικόλα, ενός ορφανού παιδιού που υιοθέτησε ολόκληρο το χωριό του - μια ιστορία που αφηγείται τα παιδικά χρόνια του Άη Βασίλη, εξηγώντας πώς από έναν άνθρωπο διαδόθηκε η αξία της προσφοράς.

Εκείνον θα επικαλεστεί και η Γουίνκι, πρωταγωνίστρια της επόμενης ταινίας, «Το αλογάκι της Γουίνκι». Ένα κορίτσι ασιατικής καταγωγής που μετανάστευσε με τους γονείς του στην Ολλανδία, αλλά δεν τους βλέπει καθόλου, αφού δουλεύουν διαρκώς.

Συμπαραγωγή τριών χωρών (Ολλανδίας-Σουηδίας-Βελγίου) είναι η ταινία «Μέσα στη Χριστουγεννιάτικη Νύχτα» με κεντρικό ήρωα τον τάρανδο Μους, που μετά από μια πτώση του έλκηθρου θα πρέπει να αναρρώσει περιμένοντας τον Άη Βασίλη να έρθει να τον πάρει.

Στα «Χριστούγεννα της Λουτσία», στη Βόρεια Γροιλανδία η κόρη του Άη Βασίλη είναι αποφασισμένη να γίνει η επόμενη «αγιοβασιλίνα» της Δανίας. Μόνο που δεν την αφήνουν λόγω… φύλου. Αλήθεια; Δεν νομίζουμε!

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες έως και τις 7 Ιανουαρίου (και για τρεις ημέρες μετά την ενοικίαση) στο εικονικό μας σινεμά, τη φιλόξενη ψηφιακή πλατφόρμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με μειωμένο εισιτήριο 3,5 ευρώ.

Δείτε τις ταινίες: https://online.olympiafestival.gr/page/christmas-2020/

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗ (Joulutarina)

Μια ταινία του Juha Wuolijoki

Φινλανδία, 2007, διάρκεια 80’

Σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Λαπωνία, ο νεαρός Νικόλας χάνει την οικογένειά του σε ένα ατύχημα. Οι χωριανοί αποφασίζουν να αναλάβουν όλοι μαζί το ορφανό παιδί. Κάθε οικογένεια θα φροντίζει τον Νικόλα για ένα χρόνο. Στο τέλος κάθε χρόνου, την ημέρα των Χριστουγέννων, ο Νικόλας θα πρέπει να πηγαίνει σε άλλο σπίτι. Για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στους συγχωριανούς του, ο Νικόλας αποφασίζει να φτιάξει παιχνίδια για τα παιδιά κάθε οικογένειας, ως αποχαιρετιστήρια δώρα. Με τα χρόνια, οι οικογένειες που έχουν φιλοξενήσει τον Νικόλα πληθαίνουν και σχεδόν κάθε σπίτι βρίσκει δώρα στο κατώφλι του το πρωί των Χριστουγέννων. Κάποτε, αυτή η παράδοση απειλείται με βίαιη διακοπή…

ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΗΣ ΓΟΥΙΝΚΙ (Het Paard van Sinterklaas)

Μια ταινία της Mischa Camp

Η φιλία με τα ζώα, όχι μόνο υπάρχει, αλλά μπορεί και να είναι δυνατή…
Ολλανδία, 2005, διάρκεια 96’

Η Γουίνκι, ένα κοριτσάκι ασιατικής καταγωγής, είναι 6 ετών και μόλις μετανάστευσε οικογενειακώς στην Ολλανδία. Οι γονείς της εργάζονται και η ίδια νιώθει πολύ μόνη γιατί δεν γνωρίζει τη γλώσσα της νέας χώρας που ήρθε να ζήσει. Πιάνει, τότε, φιλία με ένα πόνι, αλλά όταν αυτό πεθαίνει, η Γουίνκι αποφασίζει πως θέλει ένα δικό της άλογο! Αυτό, όμως, δεν είναι τόσο εύκολο…Καθώς πλησιάζει η γιορτή του Αϊ Νικόλα, ζητά τη βοήθειά του. Θα πάνε, άραγε, όλα καλά;

ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΝΥΧΤΑ (Midden in de Winternacht)

Μια ταινία του Lourens Blok

Ολλανδία-Σουηδία-Βέλγιο, 2013, διάρκεια 85’

Ο Κύριος Μους, ο Τάρανδος, εξηγεί ότι κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης με τον Άι Βασίλη (τα ελαφάκια είναι πολύ ντελικάτα για τέτοιες επικίνδυνες αποστολές), μια βλάβη στο έλκηθρο προκάλεσε την πτώση και των δυο. Ο Κύριος Μους, πρέπει να ξεκουραστεί έτσι ώστε το χτυπημένο του ποδάρι να γιατρευτεί κι έτσι ψυχαγωγεί την οικογένεια που τον φιλοξενεί με διάφορες ιστορίες, περιμένοντας τον Άι Βασίλη να έρθει και να τον μαζέψει…

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΛΟΥΤΣΙΑ (Julemandens datter)

Μια ταινία του Christian Dyekjær

Δανία, 2018, διάρκεια 93’

Ψηλά στη Βόρεια Γροιλανδία ζει η Λουτσία μαζί με τη μητέρα της την Κλαούντια και τον μπαμπά της, που δεν είναι άλλος από τον γνωστό μας Άι Βασίλη. Η Λουτσία πηγαίνει στο Διεθνές Χριστουγεννιάτικο Σχολείο και θέλει να γίνει η επόμενη «αγιοβασιλίνα» της Δανίας. Όμως αυτό δεν επιτρέπεται μια και μόνο τα αγόρια μπορούν να διεκδικήσουν αυτόν τον τίτλο. Η Λουτσία διαμαρτύρεται συνεχώς και ο υπεύθυνος των σπουδών της αποφασίζει να της δώσει την ευκαιρία ν’ αποδείξει ότι και τα κορίτσια είναι εξίσου ικανά.

Χάρτινα παραμύθια

Μια φορά κι έναν βροχερό καιρό, σε μια πόλη που είχε χάσει τα χρώματα της και οι άνθρωποί της περπατούσαν βιαστικοί και σκυθρωποί, δεν γιόρταζαν ποτέ και δεν έλεγαν παραμύθια στα παιδιά τους, ζούσε ένα μικρό κοριτσάκι, η Ουρανούλα, που αγαπούσε πολύ το ουράνιο τόξο. Στο σχολείο οι συμμαθητές της την έλεγαν κοροϊδευτικά «Ουρανούλα Τοξούλα» και κανείς δεν έπαιζε μαζί της. Ώσπου μια μέρα, μετά από μια δυνατή βροχή, το ουράνιο τόξο θα εμφανιστεί μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων...

Μια τρυφερή ιστορία για το ουράνιο τόξο που κρύβουν μέσα τους τα παιδιά, την ελπίδα για έναν κόσμο γεμάτο χρώματα περιέχει το νέο παραμύθι του συναδέλφου δημοσιογράφου Βασίλη Κάργα με τίτλο «Ο κρυμμένος θησαυρός». Κυκλοφόρησε πρόσφατα από την «Ελληνοεκδοτική» με υπέροχη εικονογράφηση από την Μαρία Μανουρά.

Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι που μιλάει για την έλλειψη επικοινωνίας στις μεγαλουπόλεις, για τη δύναμη της διαφορετικότητας, για τον σχολικό εκφοβισμό και για το ουράνιο τόξο που κρύβουν μέσα τους τα παιδιά, την ελπίδα για ένα κόσμο γεμάτο χρώματα.

«Το παραμύθι είναι ένα ταξίδι στη χώρα του ουράνιου τόξου με ξεναγό την Ουρανούλα. Η ηρωίδα της ιστορίας αναδεικνύει τη μαγική ικανότητα που έχουμε μέσα μας να δούμε την όμορφη πλευρά της ζωής, αν επιτρέψουμε στο φως, στα χρώματα και στην ελπίδα να επικρατήσουν στη ζωή μας . Με τη θετική στάση που έχει στη ζωή, μας δείχνει ότι όλα είναι δυνατά, αρκεί να μην πάψουμε να ονειρευόμαστε και να ελπίζουμε».

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-8 ετών.

Ο ίδιος έχει γράψει και το παραμύθι «Η παράξενη περιπέτεια του Ορφέα» (εκδόσεις Λιβάνη). Mια απρόβλεπτη και παράξενη παρέα ζώων ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι, για να συναντήσει στη Θράκη τον μυθικό Ορφέα, που με τη λύρα και τη μουσική του τους αλλάζει τη ζωή. Ένα έμμετρο παραμύθι, για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Μια σύγχρονη, παιδική, «Κιβωτός του Νώε». Την εικονογράφηση έκανε η Παναγιώτα Καρτσακάλη.

Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα

“Είμαι η Ρεγγίνα Μαγισσοπούλου, κόρη του Δημητρίου Μαγισσόπουλου και της Ισαβέλλας Φράγκου. Είμαι «καταιγιδο-γεννημένη», όπως λένε τις μάγισσες που γεννιούνται όταν έχει βροχή, αστραπές και κεραυνούς! Η ζωή μιας καταιγιδο-γεννημένης είναι γεμάτη ανατροπές και δυσκολίες. Εμένα δε με τρομάζουν, είμαι έτοιμη να τις αντιμετωπίσω. Άλλωστε, δεν έχω κι άλλη επιλογή… Χωρίς αυτές η ζωή μου θα ήταν ανιαρή, όπως είναι η ζωή μιας συνηθισμένης μάγισσας. Κι όταν τα βρίσκω σκούρα, λέω πως οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα”.

Έτσι συστήνεται η ηρωίδα της Βίβιαν Τσαμαδού στο βιβλίο «Οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα» (εκδόσεις Μάρτης). Είναι το πρώτο βιβλίο μιας πρωτότυπης σειράς περιπετειών μικρών μαγισσών στη σύγχρονη Ελλάδα και μόλις κυκλοφόρησε. Ιστορίες φαντασίας, μυστηρίου και χιούμορ, με αναφορές στην κλασική παιδική λογοτεχνία, στις ελληνικές παραδόσεις και πολιτισμό αλλά και σε διεθνή έργα που προσεγγίζουν τα παιδιά με μοντέρνα αφήγηση και εικονογράφηση.

Η ατρόμητη Ρεγγίνα, η μετρημένη Ρόζα και η σκανταλιάρα Νόρα, είναι αδελφές από διαφορετικούς γονείς, σε μια αγαπημένη οικογένεια που ενσωματώνει τη διαφορετικότητα. Έχουν αξίες, αισιοδοξία και θάρρος. Η δράση εκτυλίσσεται μέσα από τα ημερολόγιά τους. Στο πρώτο βιβλίο, με φόντο το κάστρο της Καλαμάτας, η Ρεγγίνα, με συμμάχους τις αδελφές της, ψάχνει την αλήθεια για την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα της. Τα σχέδιά τους προσπαθούν να χαλάσουν οι κακοί καραμάγοι. Όμως οι τρεις αδελφές δεν το βάζουν κάτω. Άλλωστε οι μάγισσες δεν πιστεύουν στα δάκρυα.

Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και από ενήλικες που αγαπούν τα παιδικά best sellers της παγκόσμιας λογοτεχνίας και από παιδιά άνω των επτά ετών.