Παράλογη ευφορία, γιατί οι αγορές αγνοούν την πραγματικότητα

Παράλογη ευφορία, γιατί οι αγορές αγνοούν την πραγματικότητα

Πολλοί από τους διεθνείς δείκτες έδωσαν νέα υψηλά αυτή την εβδομάδα με κάθε άλλο παρά θετικές ειδήσεις. Η επέλαση της πανδημίας συνεχίζεται με πολλές χώρες να έχουν λάβει τα μέγιστα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα κρούσματα να αυξάνονται, ενώ υπάρχει προβληματισμός για τις μεταλλάξεις, κάποιες εκ των οποίων είναι πολύ πιο μεταδοτικές και αυξάνουν τις πιθανότητες επιπλοκών.

Οι επενδυτές προτίμησαν επίσης να μην αξιολογήσουν τα αποθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 76,2 μονάδες από τις 79 μονάδες όπου διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο. Εν ολίγοις, οι Αμερικάνοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία της Wall Street, αλλά σαφέστατα πιο απαισιόδοξοι από ό,τι τον Ιανουάριο όσον αφορά τις μελλοντικές επιχειρηματικές συνθήκες.

Επιδεικτικά αγνοήθηκαν επίσης τα στοιχεία για την ανεργία, με τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ να αποδεικνύονται χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Υπενθυμίζουμε ότι η ανεργία υποχώρησε στο 6,3% τον Ιανουάριο από 6,7% ένα μήνα νωρίτερα, όμως απέχει πολύ από τα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, όταν ήταν μόλις 3,5%.

Οι επενδυτές προτίμησαν να ακούσουν τον Κεντρικό Τραπεζίτη Jerome Powell, ο οποίος χαρακτηρίζοντας ζοφερή την κατάσταση στην αγορά εργασίας, εντούτοις «ικανοποίησε» την όρεξη των επενδυτών, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας «υπομονετικά προσαρμοστικής» νομισματικής πολιτικής. Εν ολίγοις, η μετάφραση που έδωσαν οι επενδυτές στον προβληματισμό και την ανησυχία του Powell ήταν η εξής: Αφού η οικονομία συνεχίζει να αιμορραγεί, η FED θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη και να διοχετεύει με ρευστότητα τις αγορές.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε νωρίτερα και η πρόοδος στο Κογκρέσο για την έγκριση του πακέτου τόνωσης, το οποίο αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία με ένα πακέτο μέτρων συνολικής αξίας 1,9 τρισ. δολ. Οι αγορές όπως είναι κατανοητό και ειδικά οι περίφημοι «millennials» αναμένουν με μεγάλη ανυπομονησία την «μεγάλη ώθηση δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας».

Πέραν όμως των προσδοκιών για extra ρευστότητα, οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα ενθουσιάστηκαν και από κάτι πιο χειροπιαστό: Από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα τριμήνου και έτους, άνω του 80% έχουν διαψεύσει ευχάριστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού δικτύου CNBC. Μια ακόμα πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι οι αναλυτές αρχίζουν και αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη του 2021.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη βελτίωση στο επίπεδο της ιατρικής διαχείρισης της Covid-19 μέσω των εμβολιασμών δημιουργεί στις αγορές προσδοκίες για ένα πολύ καλύτερο 2021 και στηρίζει τις τιμές.

Βέβαια η ανοδική αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για τα μελλοντικά κέρδη μπορεί εν καιρώ να λειτουργήσει σαν δαμόκλειος σπάθη για τις αγορές. Βλέπετε η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι καλύτερο να έχουμε μικρό καλάθι προσδοκιών και να μας διαψεύδουν οι θετικές ανακοινώσεις, παρά μεγάλες προσδοκίες και τα αποτελέσματα να τις διαψεύδουν.

Οι τεχνικές αποκλίσεις καλά κρατούν

Ουκ ολίγοι χρηματιστηριακοί δείκτες αυτή την εβδομάδα έδωσαν νέα ιστορικά υψηλά με εκπροσώπους από την Ασία- Ινδία, Ιαπωνία- την Ευρώπη –Γερμανία- και φυσικά τη Wall Street.

Παρά το ισχυρό ράλι όμως που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα οι δείκτες σχετικής ισχύος υποδηλώνουν ότι πολύ έυκολα η εικόνα αυτή μπορεί να χάσει τη δυναμική της. Άλλωστε οι αγορές έχουν καιρό να κάνουν μια σοβαρή διόρθωση, ενώ οι αποτιμήσεις σε ουκ ολίγους τίτλους είναι αρκετά τραβηγμένες.

Συμμετέχουμε λοιπόν όσο το momentum είναι ανθηρό, αλλά δεν ξεχνάμε όπως πολλάκις έχουμε πει τους τρεις σωματοφύλακες των χαρτοφυλακίων μας, ήτοι ποιότητα ισολογισμού, κλαδική και γεωγραφική διασπορά και μια πινελιά ρευστότητας σε περίπτωση, ὅ μή γένοιτο, μιας σοβαρής διόρθωσης.

Ποιά όμως είναι τα τεχνικά όρια μέχρι τα οποία το momentum διατηρείται ανθηρό;Η ζώνη των 3760-3820 για τη μητέρα των αγορών, SP500 είναι επίπεδα που θεωρούνται μια ικανοποιητική τεχνική ανάσα και δεν τραυματίζουν την τεχνική εικόνα.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.