Πάνω από 50 κρούσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη μέσα σε 48 ώρες

Πάνω από 50 κρούσματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη μέσα σε 48 ώρες

Συναγερμός στους ειδικούς από την ευρεία εξάπλωση του κορονοϊού στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τις τελευταίες 48 ώρες ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει περισσότερα από 50 κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ «καμπανάκι» έχει σημάνει και στην Καβάλα, όπου εντοπίστηκαν 11 κρούσματα στο ίδιο διάστημα. «Με φοβίζει η χαλαρότητά μας όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας», δήλωσε στο Liberal.gr. η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» Μ Γκάγκα. Από σήμερα ξεκίνησε η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε καταστήματα, ΔΕΚΟ και τράπεζες, την ώρα που εικόνες συνωστισμού συνέχισαν να υπάρχουν σε μπαρ και καφέ, παρά τις απογαρεύσεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18 νέα κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής και άλλα 11 στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης γεγονός το οποίο δείχνει ότι η νόσος έχει διασπαρεί στα αστικά κέντρα.

Χθες Τρίτη, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει άλλα δεκατέσσερα (14) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, και ακόμη εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στις δύο πόλεις σε 52 το τελευταίο 48ωρο.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας και η πόλη της Καβάλας η οποία μετρά 11 κρούσματα σε δύο ημέρες..

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης πρόσθετων μέτρων για τις συναθροίσεις όπως προανήγγειλε μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

«Τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα, είναι χαρτογραφημένα ιχνηλατίσιμα, επομένως εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε τους κανόνες» ανέφερε ο υφυπουργός σχετικά με την εντατικοποίηση της χρήσης της μάσκας και διαβεβαίωσε πως «η ελληνική πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατέψει τη δημόσια υγεία και να μην έχουμε διασπορά του Covid-19. Θα κάνει καθετί που απαιτείται».

Τι λένε οι ειδικοί

«Με φοβίζει η χαλαρότητά μας. Η μη τήρηση των μέτρων υγιεινής, των αποστάσεων και της χρήσης μάσκας. Είναι επομένως απολύτως απαραίτητη η τήρηση των παραπάνω, πολλώ δε μάλλον όταν η Ευρώπη δείχνει να κινείται προς ένα 2ο κύμα πανδημίας», δήλωσε στο Liberal.gr η Μίνα Γκάγκα.

Εφόσον η χαλάρωση οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τώρα όπου βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, με ανησυχεί για το τι θα συμβεί το φθινόπωρο, όταν θα αναγκαστούμε να κλειστούμε περισσότεροι άνθρωποι σε εσωτερικούς χώρους», επισήμανε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική κίνηση την υποχρεωτική χρήση μάσκας από σήμερα σε πλειάδα εσωτερικών χώρων.

Παράλληλα, έκρουσετο καμπανάκι για την αυστηρή τήρηση των μέτρων, εξηγώντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται αποκλειστικά στον εφησυχασμό, ενώ για τα αυξητικά κρούσματα κυρίως στα αστικά κέντρα σημειώνει ότι “δεν ξέρουμε από που ξεκίνησαν, αν αυτοί που τα μετέφεραν ήταν φορείς ή θα εκδηλώσουν συμπτώματα αύριο, γεγονός που δεν μπορείς να βρεις μέσα σε ένα πυκνό αστικό ιστό”.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μαγαζιά στα οποία σημειώνεται συνωστισμός και να απαγορευτούν τα μπιτς πάρτι, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, άφησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου, ξεκαθαρίζοντας ότι «προτεραιότητα μας είναι η υγεία του κόσμου».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κ. Κοτανίδου είπε: «Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ανοιχτά μαγαζιά με κίνδυνο μετάδοσης, γι’ αυτό θα πρέπει να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα».

Ξεκαθάρισε πάντως, ότι «δεν είμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα μας. Το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα έχουμε λίγο αυξημένα κρούσματα λόγω της αύξηση του τουρισμού και το καλοκαίρι οι νέοι ξεχνάμε την  ύπαρξη του COVID-19 και είναι λίγο πιο χαλαροί».