Πάνω από 360.000 οι αιτήσεις για τα voucher των 200 ευρώ για tablet και υπολογιστές
Ψηφιακή Μέριμνα

Πάνω από 360.000 οι αιτήσεις για τα voucher των 200 ευρώ για tablet και υπολογιστές

Τεράστιο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα», το οποίο επιδοτεί με το ποσό των 200 ευρώ την αγορά tablet, laptop ή υπολογιστή σε μαθητές και φοιτητές. Από τις 5 Απριλίου οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων μέχρι και χθες, αυτές είχαν φτάσει στις 361.524, δηλαδή κινούνται με ένα ρυθμό 22.000 την ημέρα, ενώ η διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης vouchers είναι συνεχής.

Δικαιούχοι του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα»

  • Το πρόγραμμα επενδύει 112 εκ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μέσω συστήματος επιταγών (voucher) ύψους 200 ευρώ για κάθε παιδί/νέο.
  • Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.
  • [Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι. Για μια οικογένεια, πχ, με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.]
  • Είναι ένα πρόγραμμα πολύ μεγάλης κλίμακας τόσο ως προς τον προϋπολογισμό του όσο και ως προς τον αριθμό των ωφελούμενων, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους. 
  • Ο αριθμός των συσκευών που θα διατεθούν (560.000) μέσω του προγράμματος είναι ιδιαίτερα μεγάλος: αρκεί να αναλογιστούμε ότι ο αριθμός tablets, laptops και desktops που συνήθως διακινείται στην Ελληνική αγορά συνολικά ετησίως είναι γύρω στα 900.000 τμχ.
  • Ως την Τρίτη 20/4 έχουν εγκριθεί αιτήσεις για 361.524 παιδιά/νέους, ενώ εκδίδονται και εξαργυρώνονται διαρκώς vouchers.
  • Η «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι ένα από τα πρώτα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, Ελλάδα 2.0. Πρόκειται επίσης για ένα από τα πρώτα έργα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
  • Κατά την υλοποίηση του προγράμματος έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και των ελέγχων, ώστε ο μεγάλος αριθμός των επιταγών που διατίθεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την τήρηση των όρων του προγράμματος από όλους τους εμπλεκόμενους. 
  • Οι έλεγχοι επιλεξιμότητας των δικαιούχων γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, με διασταύρωση πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. Εξίσου, η διαδικασία εξαργύρωσης των κουπονιών στα καταστήματα λιανικής και η έγκριση των συναφών συναλλαγών γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο σε πραγματικό χρόνο, με σειρά δικλίδων ασφαλείας ώστε να ελαχιστοποιηθούν τυχόν φαινόμενα απάτης. 
  • Το πρόγραμμα οικοδομεί στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, η οποία οδήγησε στη βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες. Η πρόκληση είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να επεκταθεί το μεγάλο βήμα ψηφιοποίησης που έγινε στην εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο, τα ψηφιακά εργαλεία να έρθουν να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τη δια ζώσης εκπαίδευση. Στην κατεύθυνση αυτή, και τα νέα Προγράμματα Σπουδών που ετοιμάζει το Υπ. Παιδείας, θα έχουν σημαντικό κομμάτι σε ψηφιακή μορφή. 
  • Σημαντική επένδυση, με στόχο ο μακροπρόθεσμος ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης θα αφορά κάθε νέο και νέα, συμπεριλαμβανομένων των πιο οικονομικά αδύναμων, στους οποίους απευθύνεται το πρόγραμμα κατά προτεραιότητα.
  • Η «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι πρόγραμμα των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο υλοποιείται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.»