Παναγιώτης Λιαργκόβας: «Δεν φτάνει μόνο η Microsoft»

Παναγιώτης Λιαργκόβας: «Δεν φτάνει μόνο η Microsoft»

«Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να παράγει όλα αυτά που σήμερα εισάγει. Χρειάζεται δηλαδή υποκατάσταση των εισαγωγών, κάτι που έχουμε ξεχάσει τα τελευταία 30 χρόνια» επισημαίνει ο  πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Παναγιώτης Λιαργκόβας, στο Liberal τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι το αδιαμφισβήτητο εργαλείο για να πετύχουμε την απαραίτητη εξωστρέφεια. Μεταρρυθμίσεις σημαίνει αλλαγή των δομών της οικονομίας έτσι ώστε αυτή να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Οι μεταρρυθμίσεις ευνοούν τους πολλούς και αδύναμους και βλάπτουν τους λίγους και ισχυρούς».  

Επιπροσθέτως υποστηρίζει ότι «η επιλογή της χώρας μας από την Microsoft δείχνει πολλά: κυρίως ότι δεν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος και ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή. Σίγουρα θα μεταδώσει και ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα σε άλλες εταιρείες που σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Εντούτοις υπογραμμίζει ότι «δεν φτάνει μόνο η Microsoft για να επανέλθει η χώρα μας στη διεθνή σκηνή. Πρέπει να προσπαθούμε καθημερινά και να διαμορφώνουμε κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση και άλλων ξένων επενδυτών».

Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα

- Η οικονομική είδηση των ημερών είναι αναμφίβολα η απόφαση της Microsoft να επενδύσει στην Ελλάδα. Η κίνηση δείχνει ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει ακόμη και μεγάλους παίκτες. Πως θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε κι άλλους; Τι χρειάζεται για την επάνοδο της χώρας στην διεθνή σκηνή; 

Πράγματι, η επιλογή της χώρας μας από την Microsoft δείχνει πολλά: κυρίως ότι δεν υπάρχει πολιτικός κίνδυνος και ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή. Σίγουρα θα μεταδώσει και ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα σε άλλες εταιρείες που σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εμείς ωστόσο δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Δεν φτάνει μόνο η Microsoft για να επανέλθει η χώρα μας στη διεθνή σκηνή. Πρέπει να προσπαθούμε καθημερινά και να διαμορφώνουμε κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση και άλλων ξένων επενδυτών.

- Το ρωτώ γιατί η επένδυση της Microsoft ναι μεν θα έχει βάση την Ελλάδα αλλά θα απευθύνεται σε μια ευρύτερη περιοχή, πέραν των στενών ελληνικών συνόρων. Σε μια γειτονιά επομένως με τόσους γεωπολιτικούς κινδύνους, συμφωνείτε ότι το κλειδί για την επόμενη μέρα της είναι η οικονομία; 

Η οικονομία είναι το κλειδί για να παίξει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Οι ξένες επενδύσεις βοηθάνε καθώς μεταφέρουν τεχνολογία, δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, αυξάνουν το ΑΕΠ και ενισχύουν γεωπολιτικά τη δύναμη της χώρας μας. Θέλει όμως προσοχή. Μόνο αν έχουμε και εγχώρια παραγωγή θα μπορούμε να παίζουμε κυρίαρχο ρόλο στην ευρύτερη παραγωγή. Άρα η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να παράγει όλα αυτά που σήμερα εισάγει. Χρειάζεται δηλαδή υποκατάσταση των εισαγωγών, κάτι που έχουμε ξεχάσει τα τελευταία 30 χρόνια. 

- Είναι οι μεταρρυθμίσεις το εργαλείο για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να δούμε αυτό το turnaround της εσωστρεφούς ακόμη ελληνικής οικονομίας;

 Οι μεταρρυθμίσεις είναι το αδιαμφισβήτητο εργαλείο για να πετύχουμε την απαραίτητη εξωστρέφεια. Μεταρρυθμίσεις σημαίνει αλλαγή των δομών της οικονομίας έτσι ώστε αυτή να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Οι μεταρρυθμίσεις ευνοούν τους πολλούς και αδύναμους και βλάπτουν τους λίγους και ισχυρούς. Δυστυχώς, οι τελευταίοι, δηλαδή τα διάφορα ισχυρά μονοπωλιακά και ολιγοπωλιακά συμφέροντα πιέζουν τους κυβερνώντες να μην αλλάξουν τίποτε για να διαιωνίζουν τη θέση τους.  

- Το ρωτώ γιατί ακόμη και σήμερα πολλοί αντιτείνουν ότι ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις  μπορεί να περιμένουν. Έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε;

Όχι βέβαια, δεν μπορούμε να περιμένουμε. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμιστικές αλλαγές. Πολλές μάλιστα δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος, π.χ. μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και στη Δικαιοσύνη. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το εργαλείο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση και όχι το αντίστροφο.