Πακέτο μέτρων 3,8 δισ. ευρώ - Εκτός ενίσχυσης όσες επιχειρήσεις απολύουν
Χρ. Σταϊκούρας

Πακέτο μέτρων 3,8 δισ. ευρώ - Εκτός ενίσχυσης όσες επιχειρήσεις απολύουν

Στα 3,8 δισ. ευρώ θα φτάσει το πακέτο μέτρων ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Mega. Το μεσημέρι θα εξειδικευτούν τα μέτρα για κάθε κατηγορία, είπε, ενώ σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά. 

Η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι στο 0% από το 2,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το 2020, εξαιτίας των επιπτώσεων της νόσου, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα περάσει σε ύφεση 1,5% για φέτος. 

Παράλληλα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι όσες επιχειρήσεις προβούν σε απολύσεις δεν θα μπορούν να ενταχθούν στα εθνικά μέτρα που ανακοινώνονται, εξέλιξη που αναμένεται να στηρίξει σημαντικά τους εργαζόμενους που τις τελευταίες μέρες βρίσκονται αντιμέτωποι  με την απόλυση.

Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι θα ανασταλεί η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για το 2020, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η μεσοσταθμική μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ που είχε προαναγγελθεί, κάτι που σημαίνει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. 

Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων αφορούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, ενώ θα ληφθούν ειδικά μέτρα για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά με απόφαση της κυβέρνησης και αδυνατούν να καταβάλλουν το ενοίκιο. Με βάση τα δεδομένα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιδότηση ενοικίου προς τις επιχειρήσεις αυτές, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας. 

Δείτε live την συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα.