Παγκόσμια ημέρα διατροφής: Υπάρχει λύση στην παχυσαρκία;

Παγκόσμια ημέρα διατροφής: Υπάρχει λύση στην παχυσαρκία;

Ο ΟΗΕ, σε συνέλευσή του τον Οκτώβριο του 1980, όρισε τη 16η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Στόχος ήταν η ενίσχυση του αγώνα κατά της πείνας και σε παγκόσμιο επίπεδο η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον υποσιτισμό, τη φτώχεια και την ανάπτυξη των τροφίμων και της γεωργίας. 

Ερχόμενοι στο σήμερα, στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει ακόμα τεράστιο πρόβλημα με τη φτώχεια των λαών, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται καθημερινά από την πείνα και τις επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής. Αντίθετα, στον δυτικό κόσμο, τα ποσοστά παχυσαρκίας προκαλούν ανησυχία και αποτελούν πλέον απειλή για την υγεία. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες που δημιουργούν την ανάγκη ενασχόλησης του ανθρώπου με την τροφή και τη διατροφή του.

Η Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας σε ενήλικες, έφηβους και παιδιά. Η χαοτική καθημερινότητα, οι οικονομικές δυσκολίες, η έλλειψη προσωπικού χρόνου και χρόνου ενασχόλησης με το φαγητό και η ελλιπής διατροφική εκπαίδευση των παιδιών από το οικογενειακό περιβάλλον και τις σχολικές αίθουσες, έχουν οδηγήσει μεγάλη μερίδα ανθρώπων σε συνολικά «κακές» διατροφικά επιλογές και υπερβολές, που σε συνάρτηση με την καθιστική ζωή, τη μοναξιά, την πίεση και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις οδηγούν στην παχυσαρκία, εξηγεί ο κ. Ευμένης Π. Καραφυλλίδης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος του Μetropolitan General.

Πολυπαραγοντικό το πρόβλημα της παχυσαρκίας λοιπόν. Περίπλοκη και σύνθετη η μέθοδος αντιμετώπισης και η προσέγγιση μείωσης και διατήρησης υγιούς σωματικού βάρους. Πρώτο μέλημα, ο εντοπισμός και η διαχείριση της αιτίας που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Έπειτα, ο σχεδιασμός εξατομικευμένων διατροφικών προγραμμάτων, κατάλληλων για ισορροπημένη απώλεια.

Επειδή δεν είμαστε μόνο ότι τρώμε, αλλά και ότι σκεφτόμαστε και πράττουμε, είναι αναγκαία η επίτευξη ισορροπίας στο μυαλό, στην ψυχή και στο σώμα, που σκοπό έχει τη διατροφική αυτογνωσία και την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Η επιστήμη της διατροφής με την αλληλεπίδραση των μάκρο και μίκρο θρεπτικών συστατικών το πετυχαίνει. Ούτως ή άλλως υγεία δεν είναι μόνο η απουσία ασθένειας
και η διατροφή είναι ουσιώδης σε κάθε βήμα του ανθρώπου για την επίτευξη της ισορροπίας εν γένει. 

Μην υποτιμάτε την επιρροή της διατροφής στην υγεία σας συνολικά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, ξεκινώντας από τη βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών και την υιοθέτηση υγιούς σωματικού βάρους.