«Ιατρικό προαπαιτούμενο» ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού
Ούρ. φον ντερ Λάιεν

«Ιατρικό προαπαιτούμενο» ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που επιτρέπει στους εμβολιασμένους να ταξιδεύουν ελεύθερα και ζήτησε ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαιρέτισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Είναι ιατρικό προαπαιτούμενο να έχουμε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχουμε εμβολιαστεί», είπε σε συνέντευξή της που μεταδίδει το euroactiv. 

«Ως εκ τούτου, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού» δήλωσε. 

Η επικεφαλής της Κομισιόν διευκρίνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης αν και δεν ήθελε να καταστήσει το εμβόλιο «υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για ταξίδια»,  ζήτησε ότι «τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα».

Μάλιστα σημείωσε ότι η ίδια συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση  με επιστολή του προς την επικεφαλής της Κομισιόν Ο. Φον ντερ Λάιεν, για ένα πρότυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη. 

Ο πρωθυπουργός σημειώνει στην επιστολή του ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών - μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας» και προσθέτει «για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί».

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε επίσης την από κοινού αγορά εμβολίων από την ΕΕ  απαντώντας σε επικρίσεις σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία όπου έχουν αυξηθεί καταγγελίες σχετικά με τη βραδύτητα της ΕΕ για την έναρξη νέας θεραπείας κατά του ιού.

«Ήταν και είναι καλό» για την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονιστεί σε αυτό, επέμεινε.