Ουγγαρία: Ο Ορμπάν προτείνει δημοψήφισμα για το νόμο για τους ΛΟΑΤΚΙ

Ουγγαρία: Ο Ορμπάν προτείνει δημοψήφισμα για το νόμο για τους ΛΟΑΤΚΙ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου να αντιμετωπίσει την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον νόμο για τους ΛΟΑΤΚΙ, ο οποίος έχει οδηγήσει ακόμη και σε εκκλήσεις για διακοπή της χρηματοδότησης του μπλοκ των 27 χωρών προς τη Βουδαπέστη.

«Όταν η πίεση στην πατρίδα μας είναι τόσο μεγάλη, τότε μόνον η βούληση του λαού είναι ικανή να υπερασπιστεί την Ουγγαρία», ανέφερε ο Ορμπάν, σε ανάρτησή του στο Facebook. 

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Βρυξέλλες επιτέθηκαν στην Ουγγαρία λόγω του νόμου περί προστασίας των παιδιών. Οι ουγγρικοί νόμοι δεν επιτρέπουν τη σεξουαλική προπαγάνδα σε νηπιαγωγεία, σχολεία, στην τηλεόραση και σε διαφημίσεις», πρόσθεσε ο Ορμπάν.

Ως γνωστόν, η ΕΕ έχει εκκινήσει διαδικασία νομικής δράσης κατά της Ουγγαρίας για τον νόμο περί της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ έχει παγώσει τη χρηματοδότηση της χώρας με έκτακτους πόρους λόγω πανδημίας, εκφράζοντας ανησυχία για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στη χώρα, αλλά και για τη διαφθορά.

Το δημοψήφισμα θα περιλαμβάνει πέντε ερωτήματα, μεταξύ άλλων το εάν «μικρά παιδιά θα πρέπει να εκτίθενται ελεύθερα σε υλικό που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλικότητά τους» και το εάν «μικρά παιδιά θα πρέπει να εκτίθενται σε περιεχόμενο στα μέσα ενημέρωσης το οποίο παρουσιάζει την αλλαγή φύλου», ανέφερε ο Ορμπάν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είναι αντιμέτωπος με εκλογές τον επόμενο Απρίλιο με την αντιπολίτευση της χώρας να έχει ανακοίνωσει τη πρόθεση της να κατέβει σε ενιαίο ψηφοδέλτιο απέναντι του. Ο Ορμπάν ο οποίος είναι στην εξουσία από το 2010, προτάσσει εαυτόν ως υπερασπιστή των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών από τον δυτικό φιλελευθερισμό και έχει εντείνει μια εκστρατεία εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ.

Με πρόσφατο νόμο, η Ουγγαρία απαγόρευσε το μηντιακό περιεχόμενο για παιδιά το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, «προωθεί την ομοφυλοφιλία"» στην τελευταία μιας σειράς επιθέσεων στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Σε προγενέστερο χρόνο, η κυβέρνηση Ορμπάν έχει πρακτικά απαγορεύσει την υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια,  ενώ έχει καταργήσει τη νομική αναγνώριση της αλλαγής φύλου.