Ουάσιγκτον προς Άγκυρα: Να σταματήσει η προσχεδιασμένη πρόκληση του Oruc Reis

Ουάσιγκτον προς Άγκυρα: Να σταματήσει η προσχεδιασμένη πρόκληση του Oruc Reis

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση» των νέων ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνουν οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους τόνισε ότι η Ουάσιγκτον αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές δραστηριότητες έρευνας σε περιοχές των οποίων τη δικαιοδοσία διεκδικεί η Ελλάδα.

Σε δήλωσή της για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με το Oruc Reis να εισέρχεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση».  Παράλληλα, ζητά από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και περιπλέκει εσκεμμένα την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την προσχεδιασμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν λύσεις που θα έχουν διάρκεια».


Η παρέμβαση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος σημείωσε πως «η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα»

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας, οι οποίες απέδειξαν ότι δηλώσεις περί «διαλόγου» ήταν προσχηματικές.