Ορμπάν εναντίον Ευρωκοινοβουλίου και Μέρκελ

Ορμπάν εναντίον Ευρωκοινοβουλίου και Μέρκελ

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα αποφασίσει τη Δευτέρα ποια νομική οδό θα ακολουθήσει για να προσβάλλει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βουδαπέστης κατηγορώντας την ότι αποτελεί μια «συστηματική» απειλή για τις αξίες της ΕΕ. Όπως δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν αναμένει «ένα σοβαρό νομικό διάλογο» σχετικά με την απόφαση.

Την ίδια στιγμή όμως, επέκρινε  την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, για την απόφαση της να καλέσει τα κράτη μέλη της ΕΕ την Πέμπτη προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η συνοριακή υπηρεσία Frontex θα έχει επαρκείς αρμοδιότητες για να βοηθήσει στη διακοπή της παράνομης μετανάστευσης, σύμφωνα με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε στην συνέχεια «Επομένως το σχέδιο είναι ότι αν η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποχρεωθεί να δεχτεί μετανάστες, τότε θα της αφαιρεθεί το δικαίωμα προστασίας των συνόρων της. Θέλουν να στείλουν μισθοφόρους εδώ από τις Βρυξέλλες και να μας στερήσουν αυτό...από τους Ούγγρους γιους μας...που προστατεύουν τα σύνορά μας. Και δεν θα πρέπει να έχουμε αυταπάτες, θα επιτρέψουν την είσοδο στους μετανάστες»

Σημειώνεται ότι η Βουδαπέστη αμφισβητεί την εγκυρότητα της απόφασης που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές, εκτιμώντας πως δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των βουλευτών που ήταν παρόντες κατά την ψηφοφορία. Η απόφαση εγκρίθηκε με 448 ψήφους υπέρ και 197 κατά (και 48 αποχές), φθάνοντας το όριο των δύο τρίτων των ψήφων που κατατέθηκαν, αλλά όχι εκείνο των δύο τρίτων των παρόντων.

Με φόντο τα παραπάνω, ο Όρμπαν αναμένεται να χρησιμοποιήσει την άτυπη συνάντηση για το μεταναστευτικό στο Σάλτζμπουργκ  της Αυστρίας την επόμενη εβδομάδα για να δυναμιτίσει το κλίμα με την Ε.Ε.

AP Photo