Οργή Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις συναντήσεις Ερντογάν με ηγέτες της Χαμάς

Οργή Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις συναντήσεις Ερντογάν με ηγέτες της Χαμάς

Έντονα ενοχλημένο με τον Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς του καταλογίζει συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς τα οποία καταζητούνται από τις ΗΠΑ και είναι χαρακτηρισμένα ως παγκόσμιοι τρομοκράτες. Η κίνηση αυτή του Τ. Ερτντογάν χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

"Η Χαμάς είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και αμφότεροι οι αξιωματούχοι που υποδέχτηκε ο Ερντογάν είναι Ειδικά Χαρακτηρισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες", αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν έντονες ενστάσεις για το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν υποδέχτηκε δύο ηγέτες της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Αυγούστου. Η Χαμάς είναι χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και αμφότεροι οι αξιωματούχοι που υποδέχτηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι Ειδικά Χαρακτηρισμένοι Παγκόσμιοι Τρομοκράτες. Το Πρόγραμμα Ανταμοιβές για τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ επιζητά πληροφορίες για ένα από αυτά τα πρόσωπα, για την ανάμειξή του σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, πράξεις πειρατείας και απαγωγές».

Και συνέχισε, τονίζοντας πως: «η συνεχής προσέγγιση του Προέδρου Ερντογάν σε αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν καλωσόρισε την ηγεσία της Χαμάς στην Τουρκία φέτος μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν μπορεί να μιλούν για τη Χαμάς οι ΗΠΑ που φιλοξενούν τον Γκιουλέν

Την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προκάλεσε η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την Άγκυρα να «απορρίπτει τη δήλωση», δηλώνοντας ότι «η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές και το να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση είναι αντιπαραγωγικό».

Στη δήλωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει, δε, ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για τη Χαμάς καθώς φιλοξενούν τον ηγέτη της FETO (τον Αμπντουλάχ Γκιουλέν) και υποστηρίζουν το PKK που βρίσκεται στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις».