Όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι «πηδούν από το καράβι»

Όλο και περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι «πηδούν από το καράβι»

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πολύ πίσω από τον αντίπαλο του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, βλέπει όλο και περισσότερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να «πηδούν» στο απέναντι στρατόπεδο, δείγμα της δυσαρέσκειας που υπάρχει προς τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου Fox News, το οποίο παρεμπιπτόντως -το τελευταίο διάστημα έχει πάρει κάποιες αποστάσεις από τον πρόεδρο- τον οποίο μέχρι πρότινος στήριζε ένθερμα, ανέφερε ότι στελέχη των Ρεπουμπλικάνων έφτιαξαν μια (ακόμα) επιτροπή υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

Δεν έχει περάσει άλλωστε αρκετό διάστημα από την σύσταση μιας ανάλογης Εκλογικής Επιτροπής (PAC) με την ονομασία «Στελέχη του 43ου προέδρου για τον Μπάιντεν». Εν προκειμένω της νέας πρωτοβουλίας με την ονομασία «Η Σωστή Πλευρά» ηγείται ο βετεράνος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ματ Μπόρχες, ο οποίος έχει διατελέσει στο πλευρό του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν και του Τζορτζ Μπους του Νεότερου. Παράλληλα, ένα «ηχηρό» όνομα της επιτροπής είναι ο Άντονι Σκάραμουτσι ο οποίος ήταν για ένα μικρό διάστημα εκπρόσωπος τύπου του Ντόναλντ Τραμπ.

Όσον αφορά τον Τζορτζ Μπους, τον μόνο εν ζωή πρώην πρόεδρο από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έχει αυξήσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Κατά την πανδημία του κορονοϊού ο Μπους είχε κάνει έκκληση για ενότητα, δήλωση που επανέλαβε με αφορμή τα επεισόδια που πλήττουν από άκρη σε άκρη τις ΗΠΑ. Την πρώτη φορά μάλιστα ο Τραμπ είχε απαντήσει μέσω Twitter στον Μπους λέγοντας «Που ήσουν όταν με δίκαζαν οι Δημοκρατικοί;». Στο παρελθόν ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ είχε διερωτηθεί γιατί η Νάνσι Πελόζι δεν είχε παραπέμψει παλαιότερα τον Μπους για τον πόλεμο του Ιράκ. 

Πριν λίγες μέρες λοιπόν, ο Χουάν Ουίλιαμς αρθρογράφος και σχολιαστής του Fox News, γνώστης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πήγε ένα βήμα παρακάτω, καθώς έκανε λόγο για ενδεχόμενη στήριξη του πρώην προέδρου Μπους στον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, κάτι που δεν θα έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Είναι κοινό μυστικό άλλωστε ότι οι σχέσεις του Μπους είναι εξαιρετικές με τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έχει ριχτεί και αυτός στη μάχη υπέρ του πρώην αντιπροέδρου του. 

Δεν είναι τυχαίο επίσης, ότι ο ιθύνων νους πίσω από τις νικητήριες προεδρικές καμπάνιες του Μπους, ο Καρλ Ρόουβ έγραψε άρθρο στην Wall Street Journal, καλώντας τον Μπάιντεν, εμμέσως πλην σαφώς να γίνει πιο ενεργητικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο Τραμπ «σαρώνει».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το κίνημα «Ποτέ Τραμπ» ξεκίνησε το 2016 όταν επιφανή στελέχη των Ρεπουμπλικάνων είχαν εκδηλώσει την πλήρη αντίθεση τους στο ενδεχόμενο να λάβει το χρίσμα ο Ντόναλντ Τραμπ. Ένας από τους ανθρώπους μάλιστα, που ορκιζόταν ότι -δεν θα στηρίξει ποτέ τον Τραμπ- είναι ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ ο οποίος τελικά έγινε από τους πιο στενούς του συμμάχους.

AP Photo/Alex Brandon