7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

OLAF: Κακοδιαχείριση και παρατυπίες στο προσφυγικό στην Ελλάδα

OLAF: Κακοδιαχείριση και παρατυπίες στο προσφυγικό στην Ελλάδα

Παρατυπίες στην ανάθεση συμβάσεων για το προσφυγικό από την Eυρωπαϊκή Yπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) εντόπισε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί τα 2 τελευταία χρόνια για τη διαχείριση των πόρων που διατίθενται από την Ε.Ε..

Το πόρισμα της OLAF είναι το πρώτο που αφορά στις σχετικές έρευνες και δείχνει πως υπάρχει ζήτημα ως προς τη διαχείριση των πόρων της Ε.Ε. σχετικά με το προσφυγικό. Έρχεται δέ λίγο μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Φιλελεύθερος για την κακοδιαχείριση των πόρων από την πλευρά της Ελλάδας. Αποκαλύψεις που τάραξαν τα νερά και ενεργοποίησαν το σύστημα ελέγχου της Ευρώπης που πλέον κινείται με ταχύτητα ως προς την πλήρη διερεύνηση καταγγελιών και στοιχείων συνολικά για τις χώρες που εμπλέκονται.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Politico.eu, η OLAF διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα και σε άλλες περιπτώσεις δεν τηρήθηκαν οι κοινοτικοί κανόνες όσον αφορά την επιλογή αναδόχων για δημόσιες συμβάσεις, κάνοντας λόγο για κακοδιαχείριση πόρων και για παραβιάσεις των κανόνων προστασίας δεδομένων.

Όπως αναφέρεται η συγκεκριμένη έρευνα άρχισε τον Ιανουάριο του 2018, μετά από αναφορές του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για παρατυπίες σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων της περιόδου 2016 - 2017. Σημειώνεται ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το 2017, επισημαίνει παρατυπίες της EASO στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και στην περίπτωση της Ελλάδας. Παρατυπίες που μεταξύ άλλων σχετίζονται με την ανάθεση υπηρεσιών σε ανάδοχους.

«Η έρευνα της OLAF διαπίστωσε παρατυπίες, όπως η παραβίαση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, που οδήγησαν σε αδικαιολόγητες δαπάνες για την EASO, κακοδιαχείριση, κατάχρηση θέσης σε θέματα ανθρωπίνων πόρων, παρενόχληση και ακατάλληλη συμπεριφορά προς τα μέλη του προσωπικού, καθώς και παραβιάσεις των κανόνων προστασίας των δεδομένων», ανέφερε η Υπηρεσία σε δήλωσή της που κοινοποιήθηκε μέσω e-mail.

Η OLAF διευκρίνισε πως δεν θα δημοσιεύσει, για την ώρα τουλάχιστον, περαιτέρω στοιχεία για την υπόθεση, προσθέτοντας πως κατά κανόνα τα τελικά πορίσματά της δεν δημοσιοποιούνται αλλά αποστέλλονται στις αρμόδιες Αρχές.

Στο επίκεντρο της έρευνα της OLAF, που ξεκίνησε στις αρχές του έτους, βρίσκεται ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της EASO, Χοσέ Καρέιρα, και άλλα στελέχη. Το διοικητικό συμβούλιο της EASO θα εξετάσει τις συστάσεις της OLAF όταν θα συνεδριάσει στις 26-27 Νοεμβρίου.