Οικονομικός τυφώνας χτυπάει τις ΗΠΑ

Οικονομικός τυφώνας χτυπάει τις ΗΠΑ

Ο οικονομικός τυφώνας που όλοι περίμεναν λόγω του lockdown αρχίζει να γίνεται αισθητός στις ΗΠΑ, μέσα από μπαράζ αρνητικών οικονομικών στοιχείων, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να «ανοίξει» σύντομα την οικονομία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της πανδημίας την ώρα που η χώρα μετρά πάνω από 2.000 νεκρούς την ημέρα. Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ - με κατάρρευση των πωλήσεων, της παραγωγής και της ψυχολογίας των επιχειρήσεων - συμβαίνει σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε lockdown όμως όπως είναι φυσιολογικό είναι άλλα τα μεγέθη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι οιωνοί δεν είναι καλοί για μία οικονομία που στηρίζεται στον συνωστισμό των καταναλωτών στα μεγάλα πολυκαταστήματα, μία συνήθεια που σήμερα μοιάζει απίθανο να επανέλθει τους επόμενους μήνες. Τα ιστορικών διαστάσεων αρνητικά μάκρο για τη βιομηχανία, τις λιανικές πωλήσεις και την αγορά ακινήτων ήρθαν να προστεθούν στα 16 εκατομμύρια νέους ανέργους σε τρεις εβδομάδες και στα απογοητευτικά αποτελέσματα των τραπεζών με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ακόμη δεν έχουμε δει τις χειρότερες μετρήσεις για την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Έχουμε και λέμε:

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ βυθίστηκε κατά 5,4% το μήνα Μάρτιο, καταγράφοντας την πιο βίαιη πτώση από το μακρινό 1946, ενώ ανάλογη ήταν η πτώση της μεταποιητικής παραγωγής. Η παραγωγή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών μειώθηκε κατά 28%.Το χειρότερο είναι ότι τα εργοστάσια άρχισαν να κλείνουν στο δεύτερο μισό του μήνα που σημαίνει ότι η πτώση του Απριλίου δεν θα έχει κανένα ιστορικό προηγούμενο.

Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 8,7%, επίσης τον Μάρτιο, με την πτώση να είναι υπερδιπλάσια της χειρότερης επίδοσης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης του 2008-09. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 27% και οι πωλήσεις των πρατηρίων καυσίμων κατά 17%, σε δύο πολύ σημαντικούς κλάδους. Θα ανοίξουν σύντομα τα πολυκαταστήματα και πόσο γρήγορα – και για πόσο - θα εξαλειφθεί ο φόβος;

Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire Stateπου καταρτίζει η Fed της Νέας Υόρκης για τον τομέα της μεταποίησης σημείωσε πτώση-μαμούθ κατά 57 μονάδες για να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στο -78,2 για τον Απρίλιο. Οποιαδήποτε μέτρηση σε αρνητικό έδαφος υποδεικνύει επιδείνωση των συνθηκών, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 έφτασε έως το -34,3. Ένα εκρηκτικό κοκτέιλ μειωμένης ζήτησης, προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ακραίας αβεβαιότητας οδήγησε σε πτώση-ρεκόρ τις παραγγελίες και σε αύξηση τους χρόνους παράδοσης.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κλάδο των ακινήτων κατέρρευσε, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή, κατά 42 μονάδες, σε διάστημα 30 ετών και φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους μήνες πριν την πανδημία ο δείκτης είχε εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά, μετά από χρόνια ήπιας δραστηριότητας.

Τα τέσσερα αυτά οικονομικά στοιχεία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και δείχνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι η αμερικανική οικονομία έχει κυριολεκτικά παγώσει εξαιτίας του lockdown. Αυτές τις μετρήσεις, σε συνδυασμό με τις ζοφερές προβλέψεις για τρομακτική ύφεση βλέπει ο Ντόναλντ Τραμπ και αναζητά τρόπους για τη σταδιακή επιστροφή σε κάποια μορφή κανονικότητας.

Τα νέα είναι κυρίως άσχημα και στο ίδιο τέμπο αναμένεται να συνεχίσουν για ολόκληρο τον Απρίλιο και τον Μάιο, ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασιστεί η χαλάρωση του lockdown.

Ένα κακό νέο είναι ότι οι μετρήσεις αυτές αφορούν κυρίως τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα το μήνα Μάρτιο και την ψυχολογία της αγοράς τις πρώτες ημέρες της καραντίνας και μπαίνοντας στον Απρίλιο, που σημαίνει ότι τα επόμενα στοιχεία θα είναι ακόμη χειρότερα, αντανακλώντας μία εικόνα πλήρους κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ένα επίσης κακό νέο είναι ότι το ποσοστό των εργοστασιαρχών που δηλώνουν ότι οι συνθήκες επιδεινώθηκαν φτάνει στο 85% ενώ μόλις 7% κάνει λόγο για βελτιωμένες συνθήκες.

Τα καλά νέα περιορίζονται στο εξής ένα: ότι στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις πιστεύουν ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν, έστω ελαφρώς, σε 6 μήνες από σήμερα. Ο άνθρωπος είναι αισιόδοξος από τη φύση του αλλά μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία.