Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ

Τα ονόματα των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του  προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα αντικαταστήσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, αλλά και της θέσης του αντιπροέδρου που θα μείνει κενή, κατέθεσε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας. 

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Τσιάρα υποψήφιοι είναι οι αντιπρόεδροι Αθανάσιος Ράντος, (ο αρχαιότερος εκ των αντιπροέδρων), Μαίρη Σάρπ, Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Δημήτρης Σκαλτσούνης

Η παραίτηση της Αικατερίνης Σακελλεροπούλου, λόγω της ανάληψης των καθηκόντων της στο αξίωμα της Πρόεδρου της Δημοκρατίας, οδηγεί σε αλλαγές στο ΣτΕ και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως και στην περίπτωση της κάλυψης των θέσεων του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατέθεσε τα ονόματα έξι υποψηφίων τηρώντας την επετερίδα.

Παράλληλα η μετακίνηση ενός εκ των προτεινόμενων αντιπροέδρων δημιουργεί μια κενή θέση για την οποία ο Κ. Τσιάρας κατέθεσε την πρότασή του στην οποία περιλαμβάνονται οι  σύμβουλοι Επικρατείας: Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου, Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Γεώργιος Τσιμέκας, Σπυρίδων-Κωνσταντίνος Μαρκάτης και Παναγιώτα Καρλή.

Οι υποψήφιοι θα περάσουν από συνέντευξη από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και εν συνεχεία ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει στο υπουργικό συμβούλιο τα πρόσωπα τα οποία θα καλύψουν τις δύο κενές θέσεις.