Οι Συντηρητικοί κέρδισαν μια επιπλέον έδρα σε ιστορικό προπύργιο των Εργατικών
Βρετανία

Οι Συντηρητικοί κέρδισαν μια επιπλέον έδρα σε ιστορικό προπύργιο των Εργατικών

Το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον κέρδισε μια επιπλέον έδρα στο κοινοβούλιο, ύστερα από παραίτηση βουλευτή στη βόρεια πόλη του Χάρτλπουλ σπάζοντας την παράδοση δεκαετιών κυριαρχίας των Εργατικών στη συγκεκριμένη περιοχή γεγονός που σημαίνει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να αντιμετωπίσει ενισχυμένος τα σοβαρά εσωκομματικά και εσωτερικά μέτωπα που έχει ανοικτά. 

Η υποψήφια των συντηρητικών Τζι Μόρτιμερ κέρδισε με μεγάλη διαφορά, διασφαλίζοντας αυτό που πριν από μια δεκαετία θεωρούνταν αδύνατο, η διάσπαση δηλαδή του «κόκκινου τείχους» των Εργατικών στον Βορρά. Στη συγκεκριμένη δε περιοχή οι Εργατικοί κέρδιζαν από το 1974.

Η νίκη, η οποία δίνει στον Τζόνσον ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, θα αυξήσει την πίεση στον ηγέτη της Εργασίας Κίιρ Στάρμερ, ο οποίος αντιμετώπισε κριτική για το ότι δεν εκπλήρωσε μέχρι στιγμής τη δέσμευσή του για αλλαγή των τυχών του κόμματος ύστερα από την εκλογική καταστροφή του 2019.

«Αυτό είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα», δήλωσε η συν-πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Άμάντα Μίλινγκ μετά την καταμέτρηση της ψηφοφορίας την Παρασκευή.

Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τον Τζόνσον την ώρα που πλανώνται σκιές που πλανώνται επάνω από το κεφάλι του ανάμεσά τους το σκάνδαλο της χρηματοδότησης της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ, η διαχείριση της πανδημίας, ο απολογισμός των 127.000 νεκρών της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον αντίποδα αυξάνεται η πίεση για τον Στάρμερ.  «Το Εργατικό Κόμμα δεν έχει αλλάξει αρκετά», σχολίασε ανώτερο στέλεχος του κόμματος στην εφημερίδα Guardian, διατηρώντας την ανωνυμία του. «Ο Στάρμερ πρέπει να παραιτηθεί», έφθασε να γράψει σε ανάρτησή του ο Στιβ Χάουελ, στενός συνεργάτης του τέως αρχηγού των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, συγκρίνοντας τα ποσοστά του κόμματος στο Χάρτλεπουλ κατά το παρελθόν και τώρα.