Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ θέλουν… Αλλαγή - Γιατί προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος

Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ θέλουν… Αλλαγή - Γιατί προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος

Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ θέλουν αλλαγή και στο πλαίσιο αυτό αναζητούν μια νέα ηγεσία ανεξαρτήτως αν το κόμμα θα συνεχίσει να έχει το ίδιο όνομα ή αν θα ξαναγίνει… ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα και με τα στοιχεία της έρευνας της εταιρείας Opinion Poll, που ασχολείται και με τις εξελίξεις στο κόμμα της αντιπολίτευσης μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από υποψηφίους για την προεδρία,  ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται πρώτος στις προτιμήσεις τους για συγκεκριμένους λόγους…

Η δημοσκόπηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ασχολείται ξεχωριστά με το κεφάλαιο ΚΙΝΑΛ που έχει εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας τον προσεχή Νοέμβριο με την Φώφη Γεννηματά να δηλώνει ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος. Ήδη υποψηφιότητες ανακοινώνονται και τα στρατόπεδα δείχνουν να διαμορφώνονται είτε με την κατάθεση ανοιχτά των προτιμήσεων των στελεχών είτε με έμμεση υποστήριξή τους.

Αυτό που καταγράφει η δημοσκόπηση είναι ουσιαστικά συνέχεια όλων των προηγούμενων δημοσκοπήσεων των εταιρειών μέτρησης της κοινής γνώμης και συνδέεται με τη στάση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ σε σχέση πάντα με την μέχρι σήμερα τακτική της ηγεσίας της. Αρκεί να σημειωθεί ότι στην ουσία οι ψηφοφόροι του τρίτου κόμματος της Βουλής εμφανίζονται όλη την περίοδο μετά τις εκλογές του 2019 να κρούουν καμπανάκι στην ηγεσία και κυρίως στην τακτική της λειτουργίας του συστήματος της Χαριλάου Τρικούπη ως ακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υπήρξαν υψηλοί τόνοι και κριτική ακόμη και στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας σε μια λογική ανάλογη με αυτή της Κουμουνδούρου. Και αυτό την ώρα που οι ψηφοφόροι, περίπου 6 στους 10, ίσως και παραπάνω μερικές φορές, έδειχναν να αποδέχονται την πολιτική της κυβέρνησης (όπως άλλωστε και οι 3 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερος μέρος του οποίου άλλωστε προέρχονται από το παλαιό  κραταιό ΠΑΣΟΚ).

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται σχεδόν αναμενόμενο να τίθεται θέμα αλλαγής στρατηγικής και αναζήτησης του τρόπου με τον οποίο θα ξεφύγει από το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του 2019 και το οποίο παραμένει σχεδόν ίδιο, ίσως και μειούμενο, μέχρι σήμερα. Στρατηγικής που αφορά και το πρόσωπο το οποίο θα κληθεί να την εφαρμόσει.

Γιατί προηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος

Στο πλαίσιο αυτό η δημοσκόπηση έρχεται να δείξει τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ψηφοφόροι, αλλά και αυτοί που ενδιαφέρονται για το μέλλον του κόμματος με την πλειοψηφία μάλιστα να τάσσεται υπέρ και της επαναφοράς του ονόματος του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των αλλαγών που θα επιχειρηθούν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Οpinion Poll, αυτό που καταγράφεται είναι ένας μεγάλος πολιτικός ζωτικός χώρος, ο οποίος δύναται να αποκτήσει δυναμική αναλόγως και της συμμετοχής που θα υπάρχει στις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έχει ήδη εκδηλώσει τη συμμετοχή του ως υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του Νοεμβρίου, προηγείται σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα:

  • Το 54% της κοινής γνώμης, το 65% των πρώην ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 75% όσων σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές θεωρούν απαραίτητη την αλλαγή της σημερινής ηγεσίας. 
  • Σοβαρό προβάδισμα τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και  στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε όσους σκέφτονται να συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές έχει η υποψηφιότητα του Α. Λοβέρδου με ποσοστά 27.3%, 37.1% και 38.8% αντίστοιχα, ποσοστά που είναι σχεδόν διπλάσια του δεύτερου υποψήφιου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται σε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά  και στις απαντήσεις στα ερωτήματα:

  • ποιος μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία, 
  • ποιος βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία, 
  • ποιος μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, ποιος είναι πιο σύγχρονος,
  • ποιος είναι πιο δυναμικός τόσο στην κοινή γνώμη, όσο και στους πρώην ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ και σε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στα παραπάνω ερωτήματα, ενώ ανάμεσα στους πρώην ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ έρχεται πρώτος στο ερώτημα ποιος είναι πιο σύγχρονος.