Οι παραισθήσεις και οι προφητείες των χρηματιστηριακών υπεραξιών

Οι παραισθήσεις και οι προφητείες των χρηματιστηριακών υπεραξιών

Όταν πριν από δύο χρόνια, η είσοδος εταιρειών νόμιμης ινδικής κάνναβης στις χρηματιστηριακές αγορές ήταν της μόδας, στην επενδυτική κοινότητα κυκλοφορούσε το «αστείο», ότι οι αγορές της Νέας Υόρκης θα περνούσαν το κατώφλι των παραισθήσεων. Δύο χρόνια αργότερα, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, ότι οι  αγορές έχουν περάσει για τα καλά το κατώφλι των παραισθήσεων και δεν δείχνουν διατεθειμένες να εγκαταλείψουν το πάρτι των απολαύσεων. Όχι όμως λόγω της κάνναβης.

Στο φετινό πάρτι των μαγικών αποδόσεων, ήρθαν και 471 νέοι καλεσμένοι μέχρι σήμερα. 471 εταιρίες προχώρησαν στην εισαγωγή των μετοχών τους στον NYSE (New York Stock Exchange), είτε μέσω IPOs, είτε μέσω SPACs. Οι εισαγωγές εταιριών στο NYSE, παρουσίασαν άνοδο της τάξης του +102% σε σχέση με το 2019, καταγράφοντας νέο ρεκόρ εικοσαετίας. Ξεπερνώντας ακόμα και τα 397 IPOs του 2000, της ιστορικής εποχής των dot.coms. Μάλιστα αν σκεφτούμε ότι ζούμε την χρονιά του covid-19, είναι απολύτως λογικό, ότι οι εισαγωγές στο NYSE, που είχαν αναβληθεί κατά τη διάρκεια του Q1 και Q2 του 2020, έσπευσαν να προλάβουν το τέλος του έτους, ειδικά αμέσως μετά από τη δημοσιοποίηση των θετικών δεδομένων των εμβολίων, κατά τη διάρκεια του Q4, με 204 νέες εισαγωγές.  

ΕΤΗΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2000-2020

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ 2020

Η πλειονότητα των επενδυτών συμμετείχε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τις δημόσιες εγγραφές, αδιαφορώντας σε μεγάλο βαθμό για τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών. Η επενδυτική «όρεξη» για την αγορά μετοχών νέων εταιρειών στους κλάδους της τεχνολογίας, της βιολογίας, της φαρμακευτικής  και των ψηφιακών εφαρμογών, δείχνει να παραμένει ανικανοποίητη, οδηγώντας τις τιμές των περισσοτέρων νεοεισηγμένων μετοχών σε δυσθεώρητα επίπεδα. 

Για παράδειγμα η Greenwich LifeSciences (GLSI) μέσα σε τρεις μήνες ανέβηκε κατά 565%, η CureVac (CVA) κατά +522% μέσα σε ένα τετράμηνο, η Keros Therapeutics (KROS) κατά +406%, η Schrodinger (SDGR) κατά 370% και η ALX Oncology Holdings κατά +338%.  

Φυσικά υπήρχε και αριθμός μετοχών, όπου το επενδυτικό κοινό μετά από το αρχικό αγοραστικό κρεσέντο, είδε τις προσδοκίες του να διαψεύδονται, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τις μετοχές αυτές σε πτώσεις ακόμα και της τάξης του -70% μέσα σε λίγους μόλις μήνες.  

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Τα IPOs του Δεκεμβρίου, είχαν τη δική τους ξεχωριστή αξία, καθώς μεταξύ των εταιριών που μπήκαν  οι μετοχές τους στο NYSE, ήταν η Airbnb Inc. (ABNB) με απόδοση +132%, η DoorDash Inc. (DASH) με απόδοση  +63% (που είχε φτάσει μέχρι και το +87% και η C3.ai με απόδοση +227,60%, μέσα σε λιγότερο από 15 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Ένα ενδεικτικό σημάδι των παραισθήσεων που έχουν κατακλύσει και το NYSE είναι το «παιχνίδι» των προσδοκιών που δομήθηκε μέσα στο 2020 για τη μετοχή της Tesla. Το παιχνίδι αυτό, δεν είχε σχέση ούτε με την πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της εταιρίας, αλλά ούτε και με κάποια σημαντική αλλαγή του επιχειρηματικού πλάνου που ακολουθείται από την Tesla. 

Η πορεία των πωλήσεων της Tesla ήταν εντυπωσιακή κατά την τελευταία δεκαετία όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα.

ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ TESLA 

Όμως αν εξετάσουμε τις πωλήσεις σε κυλιόμενη 12μηνη βάση, σε σταθερή τρίμηνη βάση, αλλά και σε ετήσια βάση, θα διαπιστώσουμε ότι η άνοδος τους, δεν συμπορεύεται με την πορεία της μετοχής. Αυτό περιγράφεται και στο ακόλουθο διάγραμμα.

ΤΑ ΚΥΛΙΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ TESLA 

Που στηρίχθηκε η εκρηκτική άνοδος της μετοχής της Tesla; Η τιμή της μετοχής της, από τα $83,83 που είχε τον Δεκέμβριο του 2019, σήμερα βρίσκεται στα $648,84. Μια τιμή που εκτοξεύει την χρηματιστηριακή αποτίμηση της Tesla πάνω από τα $620 δισ. Ο πολλαπλασιαστής κερδών με βάση τα αποτελέσματα των κυλιόμενων 12μήνων, δηλαδή το P/E Ratio (ΤΤΜ) είναι στο 1.262, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή, δηλαδή τα EPS (ΤΤΜ) βρίσκεται στα $0,52. 

Πως βρέθηκε η Tesla να αποτιμάται 25 φορές τις πωλήσεις και 1.262 φορές τα κέρδη της; Μα με την μέθοδο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.  Ολόκληρη η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα γνώριζε ότι μέσα στο 2020, η μετοχή της Tesla θα έμπαινε στο καλάθι των μετοχών, πάνω στο οποίο υπολογίζεται ο δείκτης S&P 500. Και μάλιστα η στάθμιση της στον υπολογισμό του S&P 500 θα ήταν ιδιαίτερα υψηλή, στο 1,69%. 

ΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΩΝ 15 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΤΟΥ S&P 500

H προφητεία ήταν απλή. 

Η μετοχή της Tesla, στον δείκτη S&P 500

Οπότε όλα τα Index Funds, που ακολουθούν παθητικά τον δείκτη S&P 500, θα πρέπει να αγοράσουν στο χαρτοφυλάκιο τους, τόσες μετοχές όσες αντιστοιχούν στο 1,6% των χαρτοφυλακίων τους. Διότι στα funds που ακολουθούν τους δείκτες, η σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους, αντικατοπτρίζει με ελάχιστες παραλλαγές, η σύνθεση των δεικτών.

Οπότε όλη η αγορά, έκανε ένα «front running», βασισμένο στο κοινό μυστικό, ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2020 θα ανακοινωθεί ότι η Tesla θα μπει στον S&P 500. 

Έτσι μόλις ανακοινώθηκε και επίσημα στις 16 Νοεμβρίου 2020, ότι η Tesla θα μπει στον S&P 500 από την 21 Δεκεμβρίου, ακολούθησε ένα νέο ράλι, από τα $408 που έφτασε μέχρι και τα $695.  

Και φτάσαμε χθες στην 21 Δεκεμβρίου 2020, να συντελείται η επίσημη είσοδος της Tesla στον S&P 500, με το κλείσιμο της συνεδρίασης να βρίσκει  την μετοχή στα $648,84 με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να βρίσκονται στα $396. 

TO ΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ TESLA

Το παιχνίδι των υπεραξιών, που διεξάγεται ξεκομμένο από τη πραγματικότητα, με τις παραισθήσεις, τις προφητείες και τις προσδοκίες, εκτιμούμε ότι κάπου θα τελειώσει. Και μάλιστα με άσχημο τρόπο. Μια άποψη που ουδόλως ενστερνίζονται οι επενδυτές της Νέας Υόρκης, που ποντάρουν κατά πρώτον, πάνω στη συνολική μετάλλαξη της παγκόσμιας οικονομίας που υποστηρίζουν ότι μεταβάλλει όλα τα δεδομένα, όπως τα έχουμε στο μυαλό μας και κατά δεύτερον, στην υπερβολική διαθεσιμότητα κεφαλαίων που αυξάνεται μέσα από τα κρατικά προγράμματα στήριξης και ανάκαμψης των οικονομιών και από τις ενέσεις ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.