8ος χρόνος, ημέρα 2281η
Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2022

Οι μεγάλες business των αντιεμβολιαστών

Οι μεγάλες business των αντιεμβολιαστών

Του Αντώνη Δαρζέντα

Δεν πάνε λίγες εβδομάδες που τελείωσε μια εξαιρετικά θανατηφόρα επιδημία ιλαράς στα νησιά Σαμόα. Σε μια χώρα 200 χιλιάδων κατοίκων 81 άνθρωποι πέθαναν και εκατοντάδες νοσηλεύθηκαν με βαριάς μορφής νόσο.

Η αιτία ήταν η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα του ακτιβιστή Edwin Tamasese ο οποίος πουλούσε διάφορα «φυτικά σκευάσματα» και βιταμίνες και κάνοντας εκστρατεία εναντίον των εμβολίων. Η κυβέρνηση της Σαμόα τον συνέλαβε και τον φυλάκισε αλλά όταν ήταν πλέον αργά.

Η επιδημία ιλαράς ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή των τελευταίων ετών στα νησιά, μεγαλύτερη και από τους τροπικούς τυφώνες που τους σαρώνουν.

Η αλήθεια είναι ότι ο αντιεμβολιασμός ακόμα και όταν ξεκίνησε, την είχε λερωμένη τη φωλιά του. Πηγαίνοντας λίγο πίσω στον διάσημο Andrew Wakefield τον Βρετανό γιατρό που ξεκίνησε την υστερία θα δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Ο Andrew Wakefield λοιπόν είναι ο γνωστός Εγγλέζος χειρουργός που συνέδεσε το τριπλό εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας με τον αυτισμό παρουσιάζοντας μόνο 12 περιστατικά. Φυσικά το γεγονός ότι εκατοντάδες και τεράστιες επόμενες μελέτες, ουδέποτε επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του είναι γνωστό, δεν είναι όμως τόσο γνωστό πόσο σκοτεινά κίνητρα και πόσο ευρέως σκόπευε να εκμεταλλευθεί οικονομικά τα δήθεν ευρήματα του ο Wakefield.

O Brian Deere ένας ερευνητής δημοσιογράφος, ο οποίος στο παρελθόν είχε ξεσκεπάσει τον Αυστραλό καθηγητή Michael Briggs που είχε κατασκευάσει ψευδή μελέτη για την ασφάλεια των αντισυλληπτικών χρηματοδοτούμενος μάλιστα γι αυτήν από την ίδια την εταιρεία του φαρμάκου, ξεκίνησε έρευνα για αυτόν. Έτσι βρήκε, ότι όχι μόνο είχε λάβει καιρό πριν, αμοιβή 500 χιλιάδες λίρες Αγγλίας από δικηγόρους που ειδικεύονταν σε μηνύσεις εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών αλλά είχε μαγειρέψει και τα ευρήματα.

Τρία από τα δώδεκα παιδιά της μελέτης δεν είχαν καν διάγνωση αυτισμού. Επίσης ενώ το άρθρο του ανέφερε πως όλα τα δώδεκα παιδιά της μελέτης ήταν πριν φυσιολογικά βρέθηκε πως τουλάχιστον πέντε από αυτά είχαν προαναφέρει αναπτυξιακές διαταραχές. Και ενώ ο Wakefield έγραφε πως τα συμπτώματα ξεκινούσαν λίγες μέρες μετά εμβόλιο τα ακριβή στοιχεία έδειξαν πως η έναρξη των συμπτωμάτων ήταν εντελώς άσχετη με το εμβόλιο.

Το Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής φυσικά με βάση την έρευνα του δημοσιογράφου διέταξε ανάκριση η οποία απέδειξε την απάτη στα στοιχεία και ευρήματα αλλά και την οικονομική δοσοληψία του Wakefield. Ο οποίος έχασε την άδεια του επαγγέλματος του φυσικά και απολύθηκε από το νοσοκομείο του.

Ο Andrew Wakefield αυτή τη στιγμή συνεχίζει ωστόσο ακάθεκτος το έργο του, όχι βέβαια ως γιατρός, αλλά γράφοντας βιβλία, γυρίζοντας ντοκιμαντέρ και βγαίνοντας με διάσημα μοντέλα όπως την Elle Macpherson κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια από τη δράση του. Ταυτόχρονα έχει προσηλυτίσει αρκετές πλούσιες Αμερικανίδες που τον χρηματοδοτούν αθρόα, ανάμεσα τους ακόμα και κληρονόμοι του τεράστιου κολοσσού της εταιρείας Johnson & Johnson.

Τα αποτελέσματα της απάτης του Wakefield τα βλέπουμε συνέχεια με τους θανάτους και τις νοσηλείες εξαιτίας της ιλαράς αλλά δυστυχώς ο εμφανίσιμος Andrew δεν είναι ο μόνος αντιεμβολιαστής που καλοπερνάει.

Η Washington Post στο τέλος του 2019 αποκαλύπτει πως ο οστεοπαθητικός κος Joseph Mercola είναι ο κύριος χρηματοδότης με πάνω από 2,9 εκατομμύρια δολάρια του National Vaccine Information Center του ιδρύματος με την μεγαλύτερη αντιεμβολιαστική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Joseph Mercola ενώ ξεκίνησε με ένα απλό «ιατρείο» είδε γρήγορα πως τα καλά χρήματα δεν βγαίνουν από εκεί. Έτσι έγινε ο κάτοχος ενός τεράστιου διαδικτυακού μαγαζιού που εμπορεύεται «φυσικά προϊόντα» και συμπληρώματα βιταμινών ως εναλλακτικά των εμβολίων.

Όπως έχει πει ο ίδιος, η συμβατική ιατρική είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Το 2005 και 2006 το αμερικανικό FDA τον προειδοποίησε πως παρανόμως ισχυριζόταν ότι κάποια από τα προϊόντα που πουλούσε μέσω του site του όπως λάδι καρύδας δήθεν θεράπευαν ή προλάμβαναν καρδιοπάθειες, καρκίνους ή ήταν εναλλακτικά εμβολίων. Το FDA επίσης τον έχει προειδοποιήσει για διάφορα περίεργα μηχανήματα δήθεν θεραπευτικά ή διαγνωστικά που έχει επινοήσει.

Και έτσι τα προϊόντα στο site του αναφέρονται πια ως συμπληρώματα διατροφής και όπως αναφέρουν «τα προϊόντα αυτά δεν προορίζονται για διάγνωση, θεραπεία, ή πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας».

Ωστόσο ο κος Merkola είναι ένας εξαιρετικά πλούσιος Αμερικανός με περιουσία εκατομμυρίων δολαρίων και εισοδήματα πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια το μήνα όπως αποκαλύφθηκε από μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα σε αυτόν και τους οικονομικούς του συμβούλους.

Αν κάνετε μια βόλτα και στα ελληνικά αντιεμβολιαστικά sites και groups την ίδια εικόνα θα δείτε. Δήθεν υγιεινές και εναλλακτικές θεραπείες από ανθρώπους ανίδεους ή ακόμα και γιατρούς που με την ανοχή των ιατρικών συλλόγων εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ελπίδα πουλώντας άχρηστα ή ακόμα και επικίνδυνα σκευάσματα συνήθως σε τιμές ακριβότερες ακόμα και από ακριβά ιατρικά προϊόντα.

Ο αντιεμβολιασμός είναι μια από τις μεγαλύτερες μπίζνες της εποχής μας στον τομέα της υγείας. Έχει τεράστια έσοδα και μηδέν έξοδα καθώς οποιοδήποτε προϊόν που προωθείται ως εναλλακτικό δεν ακολουθεί κανένα σύγχρονο ιατρικό πρότυπο και ούτε έχουν προηγηθεί μελέτες. Μην πέφτουμε στην παγίδα κάνοντας πλούσιους τους επιτήδειους και αφήνοντας τον εαυτό μας, τα παιδιά μας και τους γύρω μας εκτεθειμένους σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες.