Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποσύρονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών διότι καμιά άλλη χώρα «δεν είχε το θάρρος» να «συμμετάσχει στον αγώνα» για να μεταρρυθμιστεί αυτό το «υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό» όργανο του ΟΗΕ, που «βγάζει λεφτά» από τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανακοίνωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στον οργανισμό, η Νίκι Χέιλι.

«Θέλω να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι αυτό δεν είναι υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις μας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε η Χέιλι, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό περί χρόνιας «προκατάληψης» του Συμβουλίου εναντίον του Ισραήλ.

Έχοντας στο πλευρό τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, η Χέιλι επιτέθηκε σε Ρωσία, Κίνα, Κούβα και την Αίγυπτο, κατηγορώντας τις συγκεκριμένες χώρες ότι απέτρεψαν τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μεταρρυθμίσουν το συμβούλιο. 

«Κοιτάξτε τα μέλη του Συμβουλίου και θα δείτε μια τρομερή ασέβεια για τα πιο βασικά δικαιώματα», δήλωσε η Χέιλι, επικαλούμενη τη Βενεζουέλα, την Κίνα, την Κούβα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ωστόσο δεν ανέφερε τη Σαουδική Αραβία, για την οποία υπάρχουν καταγγελίες για δολοφονίες πολιτών στον πόλεμο της Υεμένης.

Η απόσυρση της Ουάσινγκτον από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών είναι η τελευταία ενέργεια σε ένα κύκλο διεθνούς «αυτοαπομόνωσης» που ξεκίνησε με την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και συνεχίστηκε με την αποχώρηση από την Ουνέσκο και τελικά την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν.

Έρχεται επίσης σε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν έντονη κριτική για την κράτηση παιδιών που διαχωρίζονται από τους μετανάστες γονείς τους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

Διαβάστε ακόμα:

- Αντιδράσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

- Το Ισραήλ ευχαριστεί τις ΗΠΑ για την αποχώρησή τους από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων