Διεθνείς προσωπικότητες της Δύσης παίρνουν θέση κατά του απομονωτισμού - Ανάμεσά τους και ο Α. Σαμαράς

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, 01:56
-A +A
Διεθνείς προσωπικότητες της Δύσης παίρνουν θέση κατά του απομονωτισμού - Ανάμεσά τους και ο Α. Σαμαράς

Ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη επιστροφής στις αξίες και τις συμμαχίες που σφυρηλάτησαν τον Δυτικό κόσμο εκπέμπουν διεθνείς προσωπικότητες και ηγέτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ σε μια περίοδο που παγκοσμίως τίθεται υπό αμφισβήτηση η ελευθερία του λόγου, οι αρχές της ελεύθερης οικονομίας και η ανεμπόδιστη μετακίνηση ανθρώπων.

Στην περίφημη σελίδα 7 των New York Times, 31 προσωπικότητες της Δύσης υπογράφουν κοινή διακήρυξη – κάλεσμα για την διαφύλαξη της διατλαντικής συμμαχίας και της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρώντας να σημάνουν συναγερμό για τις συνέπειες των πολιτικών απομονωτισμού που υιοθετούν πολλές δυτικές χώρες.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται ο Τόνι Μπλαιρ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο πρώην Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζεντιλόνι, οι πρώην  Πρόεδροι Λιθουανίας, Πολωνίας, και Εσθονίας, πολλοί πρώην ΥπΕξ όπως η Μαντλέν Ολμπράιτ, ο Γιάννης Κασουλίδης, ο Τζορτζ Σουλτζ, ο Φραττίνι, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα, αλλά και πρώην Προεδρικοί υποψήφιοι στις ΗΠΑ όπως ο Μπομπ Ντόουλ.

Η πρωτοβουλία των ηγετών έρχεται σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης της παγκοσμιοποίησης, έξαρσης του λαϊκισμού, του εμπορικού απομονωτισμού των οικονομικών κυρώσεων όπως αυτές υλοποιούνται από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και της αντιπαλότητας που αναπτύσσονται σε χώρες-παραδοσιακούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία (Brexit),  Ο Καναδάς, κ.α

Οι προσωπικότητες που υπογράφουν την δημόσια παρέμβασή η οποία υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Εβραϊκή Κοινότητα, εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία χαρακτηρίζουν ως την πιο φιλόδοξη ειρηνευτική προσπάθεια των καιρών και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις αρχές  της Δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου και  του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Η διακήρυξη 

Επαναβεβαιώνοντας τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση - Μια Υπόσχεση Ενότητας και Αποφασιστικότητας

Εμείς, οι υπογράφοντες, είμαστε ευγνώμονες κληρονόμοι του μεταπολεμικού καθεστώτος της διατλαντικής ασφάλειας που μας κληροδότησαν οραματιστές Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ηγέτες εμπνευσμένοι από κοινές αξίες και ενωμένοι ενάντια στις κοινές απειλές.

Συμπαρατασσόμαστε υπέρ  της υπεράσπισης της πολύτιμης συμμαχίας των δημοκρατιών – και των συνθηκών, των θεσμών και των κανόνων της – που έχει διατηρήσει την ειρήνη και έχει προάγει την ευημερία από τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι σήμερα.

 Ως μαθητές της Ιστορίας, γνωρίζουμε πολύ καλά το τρομερό κόστος που καταβλήθηκε όταν αυτές οι αρχές δεν γίνονταν σεβαστές και δεν προστατεύονταν. Αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ουσιαστική μας συμμαχία – και αρνούμενοι να επιτρέψουμε τις αναπόφευκτες διαφορές που προκύπτουν ακόμη και μεταξύ των στενότερων εταίρων να θέσουν σε κίνδυνο τον δεσμό μας – χρησιμοποιούμε την ευκαιρία αυτή, όταν οι βασικές υποθέσεις αμφισβητούνται και, κάποιες φορές, υποβαθμίζονται, να δεσμευτούμε ξανά  στις αρχές στις οποίες βασίστηκαν τα έθνη μας από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Για το σκοπό αυτό, είμαστε ενωμένοι επαναβεβαιώνοντας:

· Τη δέσμευσή μας για μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, στην οποία τιμωρούνται οι παραβιάσεις των συνόρων, οι νομικοί μηχανισμοί έχουν την εξουσία να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις, ενώ σέβονται την εθνική κυριαρχία, και υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

· Την εμπιστοσύνη μας στο ΝΑΤΟ-το απαραίτητο προπύργιο της ειρήνης και της ασφάλειας για σχεδόν 70 χρόνια – και την εκτίμησή μας για την ανεκτίμητη στρατηγική αξία του οργανισμού για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους 28 διατλαντικούς συμμάχους του.

· Το σεβασμός μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία – από την ίδρυσή της ως Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα έως τη σημερινή της 28μελή οργάνωση – κράτησε την ιστορικώς διασπασμένη Ευρώπη ολόκληρη και ελεύθερη και αποδείχθηκε το πιο φιλόδοξο και επιτυχημένο ειρηνευτικό έργο στη σύγχρονη ιστορία.

·  Την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, επιβολής του νόμου και υπηρεσιών ασφαλείας, της Δύσης, στων οποίων τον επαγγελματισμό, τη συνεργασία και την ανταπόκριση, όλοι βασιζόμαστε για να μας προστατευθούμε  από κινδύνους ξένους και εγχώριους, κρατικής και μη κρατικής προέλευσης.

· Την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την υποστήριξη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση των εκκλήσεων για εξτρεμισμό, ξενοφοβία και κάθε μορφή φανατισμό.

· Τη διατήρηση ελεύθερου και ανεξάρτητου τύπου, την παρεμπόδιση και αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων, και την αποτροπή προσπαθειών εκλογικής παρέμβασης.

Σε αυτήν την καθοριστική στιγμή, παροτρύνουμε άλλους πολιτικούς και διπλωματικούς ηγέτες που μοιράζονται τις ανησυχίες και τις πεποιθήσεις μας να συμμετάσχουν σε αυτήν την υπόσχεση – και να συνεργαστούν, οι ενδιαφερόμενοι σε δημοκρατικές κοινωνίες, να συμμαχήσουν ενάντια σε κοινούς κινδύνους και να επιδιώξουν κοινές ευκαιρίες σε έναν εξελισσόμενο κόσμο.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα