7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Οι Ευρωπαίοι θέλουν αντικατάσταση των βουλευτών με… ρομπότ

Οι Ευρωπαίοι θέλουν αντικατάσταση των βουλευτών με… ρομπότ

Πώς θα σας φαινόταν αν περιοριζόταν ο αριθμός των βουλευτών και μέρος των αρμοδιοτήτων τους αναλάμβαναν… ρομπότ; Έρευνα του Κέντρου για τη Διακυβέρνηση της Αλλαγής του ισπανικού IE University, δείχνει ότι το 51% των Ευρωπαίων λέει «ναι» στην αντικατάσταση των βουλευτών από εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης, δηλαδή από αλγόριθμους.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό Κέντρο μελετά τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνολογικής επανάστασης καθώς και ανεπτυγμένες εφαρμογές για την αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων επιπτώσεων. Οι ερευνητές του Κέντρου ρώτησαν 2.769 άτομα από 11 χώρες παγκοσμίως, για το πώς θα τους φαινόταν η μείωση του αριθμού των βουλευτών στη χώρα τους και η κάλυψη των εδρών αυτών από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα είχαν πρόσβαση στα δεδομένα τους.  

Σύμφωνα με το CNBC, τα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι το 51% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας κίνησης. Όπως δήλωσε ο Όσκαρ Τζόνσον, διευθυντής του Κέντρου για τη Διακυβέρνηση της Αλλαγής, και ένας από τους βασικούς συντελεστές της έρευνας, παρατηρείται «εδώ και δεκαετίες μία πτώση στην πίστη των πολιτών στη δημοκρατία, ως μορφή διακυβέρνησης».

«Η πεποίθηση όλων είναι ότι η πολιτική χειροτερεύει και προφανώς γι’ αυτό κατηγορούνται οι πολιτικοί, επομένως εκτιμώ ότι η έρευνα πιάνει το γενικότερο κλίμα», πρόσθεσε ο Τζόνσον, τονίζοντας παράλληλα ότι τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη, αν σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι γνωρίζουν τον βουλευτή τους, πόσοι έχουν σχέσεις με τον βουλευτή που ψηφίζουν και πόσοι γνωρίζουν ακριβώς τι κάνει ο βουλευτής τους γι’ αυτούς.

Η ιδέα της αντικατάστασης των βουλευτών από αλγόριθμους είναι περισσότερο δημοφιλής στους νέους, καθώς το 60% των Ευρωπαίων ηλικίας 25-34 και το 56% της ηλικιακής ομάδας 34-44, τάσσονται υπέρ, ενώ στην πλειονότητά τους οι ερωτηθέντες άνω των 55 ετών δεν τη βρίσκουν πολύ καλή ιδέα.