Οι δυο διαβολοβδομάδες για το Μέγαρο Μαξίμου

Οι δυο διαβολοβδομάδες για το Μέγαρο Μαξίμου

Είναι χωρίς αμφιβολία μία περίοδος που θα κρίνει πολλά. Μία περίοδος βαρόμετρο, κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση θα μετρήσει τις αντοχές της, ενώ το πολιτικό της κεφάλαιο θα τεθεί σε δοκιμασία. Η εβδομάδα λοιπόν που αρχίζει σε συνδυασμό με την επόμενη αποτελούν  το προοίμιο ενός πολύ δύσκολου τριμήνου, μέσα στο οποίο δεν αποκλείεται να μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων ακόμα και ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του στο προσεχές διάστημα θα πρέπει να περάσει από «συμπληγάδες» που μπορεί να του προξενήσει είτε μεγάλη ζημιά είτε να του προσδώσουν σημαντικά πολιτικά οφέλη. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταπεξέλθει σε δύο σημαντικά επίπεδα: 

- Από την μία στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Την ώρα που η κορύφωση του τρίτου κύματος πλησιάζει στη χώρα μας, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει όλη του την προσπάθεια στην επιχείρηση εμβολιασμού των πολιτών. Μέχρι στιγμής μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι ιδιαιτέρως άσχημα , όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ακόμα δουλειά προκειμένου να πεισθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας  να κάνει το εμβόλιο. Ο,τιδήποτε διαφορετικό δε θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, με τον χειμώνα πλέον να έχει φτάσει για τα καλά στη χώρα. 

Παράλληλα το άνοιγμα του λιανεμπορίου ισοδυναμεί από μόνο του με μία μεγάλη άσκηση ισορροπίας που εάν δεν εφαρμοστεί με ευλάβεια από πολίτες και εμπόρους, το εκ νέου κλείσιμο θα αποτελέσει μονόδρομο. Η πολιτική αυτή απόφαση  αποτελεί τον δείκτη για τις επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου αναφορικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, κάτι που θα φανεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. 

- Από την άλλη σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης. Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ρίξει τους τόνους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με το βλέμμα στραμμένο στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Μεγάλο ερωτηματικό σε αυτή τη διαδικασία είναι το πως η Ελλάδα δε θα χρεωθεί το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας στις διερευνητικές. 

Η εβδομάδα πάντως που αρχίζει έχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μια ενδιαφέρουσα συνάντηση. Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπου μεταξύ των άλλων θα εκλεγεί ο διάδοχος του Σταύρου Καλαφάτη, στη θέση του γραμματέα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τόσο στην τοποθέτηση Μητσοτάκη, όσο και στην χρονική συγκυρία, μια και θα είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά την ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όπου πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές θεωρούσαν τους εαυτούς τους σίγουρους υπουργούς.