Οι Δημοκρατικοί επεξεργάζονται πακέτο στήριξης 2,4 τρις δολαρίων - Νέες συζητήσεις με τον Λευκό Οίκο

Οι Δημοκρατικοί επεξεργάζονται πακέτο στήριξης 2,4 τρις δολαρίων - Νέες συζητήσεις με τον Λευκό Οίκο

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ετοιμάζουν ένα νέο, πακέτο στήριξης για την πανδημία του κορονοϊού ύψους 2,4 τρισεκατομμύριων δολαρίων, την ώρα που οι συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει εκ νέου. 

Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ενισχυμένη ασφάλιση ανεργίας, άμεσες πληρωμές σε Αμερικανούς, χρηματοδότηση δανείων μικρών επιχειρήσεων του Προγράμματος Paycheck και βοήθεια σε αεροπορικές εταιρείες.

«Πιθανότατα μίλησα με την Πρόεδρο Πελοζι 15 ή 20 φορές τις τελευταίες ημέρες και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσιν σε ακρόαση της Γερουσίας κατά τη διάρκεια ακρόασης με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζέρομ Πάουελ.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες, η οικονομική πρόταση του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ απέτυχε να εγκριθεί. Το νομοσχέδιο προέβλεπε κονδύλια ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, νέων δανείων μικρών επιχειρήσεων, σχολική χρηματοδότηση και κονδύλια για δοκιμές, θεραπεία και εμβόλια του Covid-19.

Με φόντο τα παραπάνω, η βασικότερη διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι η επέκταση του βοηθήματος ανεργίας, το οποίο έληξε στα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς τα 600 αναγκαία δολάρια ανά εβδομάδα.  Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο οι Δημοκρατικοί είχαν περάσει στην Βουλή των Αντιπροσώπων ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο όμως αρνείται να εγκρίνει ο Λευκός Οίκος και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας οι οποίοι αντιπροτείνουν δαπάνες μάξιμουμ ενός 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.