Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για νομικές ενέργειες κατά του Λονδίνου

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για νομικές ενέργειες κατά του Λονδίνου

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να καταφύγουν σε νομικές ενέργειες κατά της βρετανικής κυβέρνησης για τη μονομερή της απόφαση να αναβάλει την εφαρμογή της συμφωνίας εξόδου του Λονδίνου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά στο εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Βρετανός υπουργός και πρώην υπεύθυνος της χώρας για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Ντέιβιντ Φροστ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την περίοδο χάριτος που συνίσταται στην καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας διευκόλυνσης του εμπορίου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ανακοίνωση προκάλεσε εντονότατη αντίδραση από τις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να κατηγορεί τη Βρετανία για υπαναχώρηση στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία  και αφορούν στο να «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο εκ των αντιπροέδρων της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς είπε ότι η κίνηση του Λονδίνου αποτέλεσε μια «πολύ αρνητική έκπληξη», και σε συνέντευξή του στους Financial Times, τη φιλοευρωπαϊκή οικονομική εφημερίδα του Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή άρχισε τη νομική διαδικασία μετά την καταστρατήγηση της συμφωνίας εκ μέρους της Βρετανίας.