Οι αρνητές της μάσκας και οι μετανάστες ως χρήσιμο άλλοθι

Οι αρνητές της μάσκας και οι μετανάστες ως χρήσιμο άλλοθι

Οι αρνητές της μάσκας επιμένουν να παίζουν με τη δημόσια υγεία βάζοντας σε κίνδυνο συνανθρώπους μας ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες στους μετανάστες, όπου η κατάσταση διαβίωσής τους επιτρέπει τη διασπορά του κορονοιού. Η παρέμβαση του εισαγγελέα το Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, δείχνει την αγωνία των αρμοδίων αρχών που επιχειρούν να βάλουν στο περιθώριο ανώνυμους και επώνυμους υποστηρικτές θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε μερίδα των πολιτών.

Ο ίδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δίνοντας οδηγία περί εφαρμογής του αυτοφώρου για όσους διακινούν τις θεωρίες που αφορούν στις μάσκες και τη χρήση τους και καλούν σε κινητοποιήσεις και κάθε μορφής αντίδραση, δείχνει ότι το θέμα τείνει να αποτελέσει σημαία για ορισμένους κύκλους ακόμη και για νέο πεδίο δράσης προσώπων με πολιτικές φιλοδοξίες που κινούνται στον χώρο των άκρων.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως όποιοι επώνυμα καταγγέλλουν το κράτος, καλούν τους πολίτες να μη φορούν μάσκες και επιδίδονται στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας ανήκουν σε κόμματα που έχουν προκύψει από την πρώην Χρυσή Αυγή, όπως αυτό του πρώην Βουλευτή Γιάννη Λαγού αλλα και του Ηλία Κασιδιάρη.

Εμφανίζονται δέ να προκαλούν ακόμη και την εφαρμογή του αυτοφώρου θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο θα πάρουν «πόντους» πολιτικούς ενώ θα δημιουργήσουν συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στο «κίνημα» που επιχειρούν να στήσουν.

Από κοντά και οι αποκαλούμενες «μανούλες του διαδικτύου» που με κάθε τρόπο επιχειρούν να εκφοβίσουν ανώνυμα πάντα τους υπόλοιπους.

Το γεγονός όμως πως εμμένουν παρά τις προειδοποιήσεις σχετικά με τη διασπορά ειδήσεων σε βάρος της δημόσιας υγείας οδήγησε στην απόφαση αυτή. Ήδη πάντως όπως αναφέρουν πληροφορίες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται στα ίχνη αυτών που κρυπτόμενοι πίσω απο την ανωνυμία του διαδικτύου θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τα κρούσματα πολιτών που παραβιάζουν την νομοθεσία η οποία ετέθη σε εφαρμογή εξ αιτίας της πανδημίας πληθαίνουν και στόχος είναι να σταματήσει αυτή η παραβατική συμπεριφορά πριν λάβει περαιτέρω διαστάσεις.

Οι ευθύνες στους μετανάστες

Την ίδια στιγμή το γεγονός πως η διασπορά εμφανίζεται αυξημένη μεταξύ των μεταναστών που ζούν σε δομές ή ακόμη και εκτός αυτών προκαλεί αντιδράσεις. Και μέσω του διαδικτύου επιχειρείται από τους ίδιους τους αρνητές της μάσκας, κυριώς από ακροδεξιούς, να εγερθεί θέμα που δύναται να οδηγήσει σε έκρυθμες καταστάσεις.

Το γεγονός ότι οι μετανάστες ζουν σε περιορισμένους χώρους ακόμη και αυτή που ώς πρόσφυγες έχουν λάβει ασυλία επιτρέπει τη μετάδοση του ιου. Μαζί και το γεγονός πως πολλοί εξ αυτών από άγνοια αλλά και από φόβο αρνούνται να εφαρμόσουν τα μέτρα που προβλέπονται. Ενδεικτικό αυτό που συνέβη στη Μόρια όπου επιβεβαιωμένα κρούσματα υπό τον φόβο (μέσα από φήμες πουι κάποιοι σκοπίμως διέδωσαν) ότι θα επιστραφούν στην Τουρκία έφυγαν από τη δομή με τα όσα ακολούθησαν να είναι λίγο πολύ γνωστά.

Αυτό όμως απέχει πολύ από την προσπάθεια ορισμένων ατόμων που κινούνται στα άκρα να τους αποδώσουν ευθύνες για τη διασπορά στην κοινότητα και για την αύξηση των κρουσμάτων. Τείνει δε να δημιουργήσει συνθήκες ανάλογες με αυτές που επικράτησαν όταν η Χρυσή Αυγή είχε αναγορεύσει εαυτόν σε κυνηγό μεταναστών και τιμητή της λεγόμενης γραμμής του αίματος.

Σε κάθε περίπτωση όπου ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος και η κοινότητας πολυπληθής, όπως συνέβη και στη Νέα Υόρκη άλλωστε, η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη. Πολύ δε περισσότερο όταν οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής απέχουν από αυτές που θα έπρεπε να είναι.

Η παρέμβαση Πλιώτα

Η παρέμβαση του κ. Πλιώτα δεν έγινε άνευ αιτίας. Δεκάδες καταγγελίες πολιτών για την μη εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων αλλά και για προσπάθειες προσηλυτισμού. Και μάλιστα σε παιδιά που προβαίνουν σε καταλήψεις σχολείων (αν και ο αριθμός είναι πολύ μικρός στην παρούσα φαση) με ένα από τα αιτήματα να είναι και η κατάργηση της μάσκας (υπάρχουν και αιτήματα για μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα αλλά και γενικότερα για στήριξη της Παιδείας).

Βέβαια τα αυτόφωρο δεν τίθεται θέμα να αφορά στα παιδιά που προχωρούν σε καταλήψεις, που σημειωτέον δεν παύει να είναι παράνομες. Αφορά μόνο σε αυτούς που διακινούν θεωρίες και υποκινούν σε παράβαση των νόμων.

Την ίδια στιγμή παραμένουν και τα μέτρα (πρόστιμα κλπ) για όσους δεν ανταποκρίνονται στην γενικότερη προσπάθεια και δεν κάνουν χρήση μάσκας εκεί οπου προβλέπεται.

Πάντως είναι χαρακτηριστική η αναφορά που γίνεται στην εγκύκλιο του κ. Πλιώτα για «μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως  επιμένουν να εμφανίζονται,  προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 («κίνημα κατά της μάσκας») και προκαλείται εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία».