Οι απαντήσεις που θα δώσει σήμερα η Λαγκάρντ και η έκπληξη για την Ελλάδα

Οι απαντήσεις που θα δώσει σήμερα η Λαγκάρντ και η έκπληξη για την Ελλάδα

Θα τελειώσει οριστικά το έκτακτο QE Πανδημίας, γνωστό ως PEPP; Θα αυξηθούν οι αγορές ομολόγων μέσω του κανονικού QE ή APP και πόσο; Θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό; Θα μεταφερθούν οι ευελιξίες του PEPP στο APP; Και πάνω απ’ όλα, θα συνεχίσει η ΕΚΤ να στηρίζει – με οποιονδήποτε τρόπο - τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που θα επιταχύνει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα;

Απαντήσεις σε αυτά τα «καυτά» ερωτήματα αναμένεται να δώσει σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει την κρισιμότερη και τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για το 2021. Στην ουσία, η ρητορική που θα χρησιμοποιήσει η Γαλλίδα επικεφαλής της Ευρωτράπεζας θα εξαρτηθεί από το ποιο στρατόπεδο θα κυριαρχήσει στις τάξεις του συμβουλίου, τα «γεράκια» ή τα «περιστέρια»;

Πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η «νίκη» της ομάδας των περιστεριών, στην οποία συμμετέχουν, όπως έχει αποκαλύψει το liberal.gr οι κεντρικοί τραπεζίτες του Νότου – και ο δικός μας Γιάννης Στουρνάρας – ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα που είναι από τα παλαιότερα μέλη του δ.σ. αλλά δεν είναι κεντρικός τραπεζίτης, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ,  Ιρλανδός Φίλιπ Λέιν και ο Φινλανδός Όλι Ρεν.

Παρ’ όλα αυτά, η Λαγκάρντ θα είναι πολύ προσεχτική στη ρητορική της, αφενός για να κρατήσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΕΚΤ και αφετέρου για να μετριάσει τις ανησυχίες όσων υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός δεν είναι ένα φαινόμενο που θα περάσει έτσι εύκολα.

Ακολουθούν οι «απαντήσεις» της Λαγκάρντ που προεξοφλούν οι αγορές:

1. Θα τελειώσει οριστικά το PEPP; Το PEPP των 1,85 τρισ. ευρώ θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, αλλά θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο ως εργαλείο για μελλοντική χρήση. Θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη που θα πυροδοτήσει τη θετική αντίδραση των αγορών, αν η Λαγκάρντ ανακοινώσει ότι το PEPP θα συνεχιστεί έως τον Ιούνιο.

2. Θα αυξηθούν οι αγορές ομολόγων μέσω του κανονικού QE ή APP και πόσο; Ο φάκελος του APP θα ενισχυθεί για να αποτελέσει ένα πρόγραμμα - γέφυρα έτσι ώστε να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Μένει να δούμε αν οι μηνιαίες αγορές θα διπλασιαστούν από τα 20 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στα 40 δισ. ευρώ ή αν θα ανακοινωθεί ένα συνολικό πακέτο π.χ. 200 δισ. ευρώ το οποίο θα εξαντληθεί σε βάθος κάποιων μηνών ή ενός έτους, ανάλογα με τις συνθήκες.

3. Θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό; Ναι, οι εκτιμήσεις για τον ανάπτυξη αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό προς τα πάνω. Όμως η πιο κρίσιμη πρόβλεψη είναι για τον πληθωρισμό του 2024. Αυτό συμβαίνει γιατί η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να αυξήσει τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός θα ξεπερνά τον στόχο του 2% στο τέλος του ορίζοντα των προβλέψεων, δηλαδή το 2024. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναφέρουν ότι η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2024 θα είναι στο 1,8% που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να προσπαθεί να σταθεροποιήσει τις τιμές. Τέλος, η πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα υποβαθμιστεί αλλά λίγο.

4. Θα μεταφερθούν οι ευελιξίες του PEPP στο APP; Είναι ένα θέμα για το οποίο δεν αποκλείεται να έχουμε νεότερα τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Αν συμβεί αυτό θα είναι μία «παραχώρηση» της Λαγκάρντ για να ικανοποιηθεί και η ομάδα των «γερακιών». Εκτός από την κατ’ εξαίρεση συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων, υπάρχουν και άλλες ευελιξίες του PEPP που σχετίζονται λ.χ. με την κλείδα κεφαλαίου για κάθε εκδότη.

5.Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα; Ό,τι και να αποφασιστεί σήμερα στη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα, έστω και μόνο μέσω της επανεπένδυσης των κεφαλαίων από τους ελληνικούς τίτλους, για ολόκληρο το 2022. Θα είναι πολύ μεγάλη έκπληξη αν η ΕΚΤ αφήσει… στην τύχη τους τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία επειδή έχουν χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση δεν είναι επιλέξιμα για το APP αλλά μόνο για το έκτακτου χαρακτήρα PEPP. Όλοι ανεξαιρέτως οι αναλυτές έχουν αναφερθεί στο θέμα τονίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θέλει τον κατακερματισμό και δεν μπορεί να στηρίζει ολόκληρη την Ευρωζώνη αλλά όχι την Ελλάδα. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό, όσο και αν θεωρείται δύσκολο να αλλάξουν οι κανόνες του APP.