Οι αναστολείς σημείων ελέγχου και ποιες εταιρείες προηγούνται

Οι αναστολείς σημείων ελέγχου και ποιες εταιρείες προηγούνται

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο φιλοξενήσαμε τις εταιρείες που προηγούνται στη μάχη κατά του καρκίνου μέσω της έρευνας πάνω στο λεγόμενο «ζωντανό φάρμακο», δηλαδή στον προγραμματισμό των CAR-T κυττάρων.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με το δεύτερο όπλο της μάχης κατά του καρκίνου, που αφορά άλλη μια μια σημαντική λειτουργία  του ανοσοποιητικού συστήματος, που  είναι η ικανότητα του να υποδεικνύει στο σώμα ποια κύτταρα είναι τα φυσιολογικά και ποια τα «ξένα».

Αυτή ακριβώς  η λειτουργία επιτρέπει στο ανοσοποιητικό μας να επιτεθεί στα «ξένα» και όχι στα υγιή κύτταρα του οργανισμού μας.

Για να γίνει αυτό, το ανοσοποιητικό μας χρησιμοποιεί τα «σημεία ελέγχου» που είναι  μόρια σε συγκεκριμένα κύτταρα  που πρέπει να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν έναντι να ξεκινήσει η ανοσοαπόκριση.

Τα καρκινικά κύτταρα δυστυχώς μπορούν να παράγουν πρωτεΐνες (PD-L1, PD-L2), οι οποίες προσκολλώνται στα σημεία ελέγχου και διακόπτουν τη δράση των Τ- κυττάρων, εμποδίζοντας τα να επιτεθούν στον καρκίνο.

Ο στόχος λοιπόν πολλών φαρμακοβιοτεχνολογικών εταιρειών  είναι να βρουν τις αντίστοιχες ενώσεις που προσκολλώμενες στους υποδοχείς, θα εμποδίσουν τις παραπάνω πρωτεΐνες να διακόψουν τη δράση των Τ- κυττάρων.

 Σ’ αυτό τον τομέα έρευνας έχουν διακριθεί μεγάλοι κολοσσοί του φαρμακευτικού και βιοτεχνολογικού κλάδου, όπως  η  Merck & Co, η Bristol- Myers Squibb και  η Roche Holding AG με τα αντίστοιχα, Keytruda, Opdivo και Tecentriq.

Η AstraZeneca επίσης μέσω του Imfinzi έχει επιδείξει συνολικά οφέλη επιβίωσης στον μη αναστρέψιμο καρκίνο του πνεύμονα σταδίου 3 και όχι μόνο, ενώ

σε επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε και με την Pfizer, η οποία  με τα Ibrance και Inlyta έχει προσφέρει δύο σημαντικές θεραπείες, αλλά είναι επικεντρωμένη προς το παρόν στον καρκίνο του μαστού και του νεφροκυτταρικού καρκινώματος.

Στον συγκεκριμένο τομέα της ανοσοογκολογίας έχουν διακριθεί επίσης οι βιοτεχνολογικές Ιncyte Corporation, η οποία έχει μια πολλά υποσχόμενη ένωση, ικανή να απευθυνθεί σε πολλαπλούς τύπους όγκων σε συνδυασμό με το Keytruda, και η Bluebird bio,  που ειδικεύεται στην βήτα-θαλασσαιμία -συμπεριλαμβανομένης και της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, SCD, μιας διαφορετικού τύπου β θαλαισσαιμίας- με το LentiGlobin να έχει ήδη καταταχτεί στα ορφανά φάρμακα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Υπηρεσία Τροφίμων  και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της SCD.

Ζητούμενο είναι να εγκριθούν και άλλα φάρμακα σαν δεύτεροι αναστολείς PD-1, ώστε οι ασφαλιστές να αποκτήσουν περισσότερη διαπραγματευτική μόχλευση απ’ότι έχουν αυτή τη στιγμή.

Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε την πρόσβαση ολοένα και περισσότερων ασθενών  στην γενετική ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος απέναντι στον καρκίνο.

Ας δούμε όμως τις κατακτήσεις των τεσσάρων πρώτων εταιρειών, οι οποίες  προηγούνται μέχρι στιγμής στην έρευνα για τους  αναστολείς σημείων ελέγχου.

Roche

To Tecentriq της Roche σε συνδυασμό με το Avastin και τη χημειοθεραπεία για τον μεταστατικό μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC)- αντιπροσωπεύει σχεδόν τα 2/3 όλων των διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα - έχει λάβει  έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και σε περισσότερες από 70 χώρες ως δεύτερης γραμμής θεραπεία, για ασθενείς με NSCLC (ανεξαρτήτως PD-L1 status).

Στα δύο τελευταία  μάλιστα  συνέδρια της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) παρουσιάστηκαν και οι δυνατότητες του Tecentriq ως βασικός συνδυαστικός παράγοντας σε ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου, σε στοχευμένες θεραπείες και σε διάφορες χημειοθεραπείες, για μεγάλο φάσμα καρκίνων, όπως για παράδειγμα το μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα, κ.α

Το συγκεκριμένο φάρμακο μαζί με το Ocrevus για την πολλαπλή σκλήρυνση, το Hemlibra για την αιμοφιλία , και το  Perjeta επίσης για τον καρκίνο, οδήγησαν τα ετήσια αποτελέσματα της Roche σε ισχυρές επιδόσεις με αύξηση πωλήσεων στον κλάδο του φαρμάκου κατά 11%, στα 48,5 δισ. ελβετικά φράγκα, CHF.

Συνολικά οι πωλήσεις του ομίλου το 2019 αυξήθηκαν κατά 9% στα 65,1 δισ. CHF,  τα βασικά λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11% με τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται κατά 13%.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία θα προτείνει την αύξηση του μερίσματος της.

Ισχυρές παραμένουν οι προβλέψεις και για το 2020, καθώς στο τέταρτο τρίμηνο η εταιρεία πήρε δύο επιπλέον εγκρίσεις στις ΗΠΑ  για το Kadcyla ως θεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση του θετικού στον ΗER2 πρώιμο καρκίνου του μαστού και το Xofluza, ένα  φάρμακο για άτομα με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών σχετιζομένων με τη γρίπη.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η Roche προχώρησε σε δύο εξαιρετικές εξαγορές.

Η πρώτη είναι η εξαγορά της Spark Therapeutics, η οποία ειδικεύεται στην κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και των γενετικών ανωμαλιών με στόχο την θεραπεία από μια σειρά κληρονομικών ασθενειών όπως για παράδειγμα οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Τον Δεκέμβριο επίσης η Roche υπέγραψε συμφωνία με τη Sarepta Therapeutics βάση της οποίας, η ελβετική εταιρεία θα έχει τα αποκλειστικά εμπορικά δικαιώματα για την ερευνητική γονιδιακή θεραπεία της Sarepta για τη μυική δυστροφία.

Merck & Co

Για τη Merck η πρόοδος στους αναστολείς σημείων είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς η προσθήκη του Keytruda σε χημειοθεραπείες μειώνει τον κίνδυνο θανάτου των ασθενών έως και  51% και έχει ήδη λάβει εγκρίσεις ως  θεραπεία πρώτης γραμμής των ασθενών με NSCLC.

Το Keytruda είναι επίσης διαθέσιμο ως μια σχετικά ανεκτή «σόλο» θεραπεία για ασθενείς με όγκους που είναι ταυτόχρονα θετικοί σε PD-1 και στην ουσία αποτελεί τη ναυαρχίδα της Merck, μιας και οι πωλήσεις του το τέταρτο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 45%, στα 3,11 δισ. δολάρια.(Σ.Σ: Aν και οι αναλυτές τις περίμεναν πέριξ των 3,26 δισ. δολαρίων).

Το σύνολο των πωλήσεων της Merck άγγιξε τα 11,87 δισ. δολάρια, δηλαδή το Keytruda αντιπροσώπευσε το 26,2% των πωλήσεων του τέταρτου τριμήνου, αποτελώντας για τη Merck την  απόλυτη αντιστάθμιση για τις χαλαρές πωλήσεις παλαιότερων φαρμάκων των οποίων τα δικαιώματα «γερνάνε».

Για το σύνολο τώρα του έτους 2019, οι συνολικές πωλήσεις της εταιρείας άγγιξαν τα 46,8 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 11%, με το Keytruda να εμφανίζει αύξηση πωλήσεων κατά 55% αγγίζοντας τα 11,1 δισ. δολάρια, ήτοι το 23,7% των συνολικών πωλήσεων.

Για το 2020 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι περιμένει 5,62 δολάρια κέρδη ανά μετοχή και έσοδα  μεταξύ 48,8 -50,3 δισ. δολαρίων, ενώ σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας το 2019 πέτυχε και τα εξής ρυθμιστικά ορόσημα για το Keytruda:

-Έγκριση από την FDA ως μονοθεραπεία για τη θεραπεία ορισμένων ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης (NMIBC).

-Έγκριση στην Ιαπωνία για τρεις νέες ενδείξεις πρώτης γραμμής σε προχωρημένο καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων (RCC).

-Έγκριση στην Κίνα για θεραπεία πρώτης γραμμής μεταστατικού πλακώδους μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC)

-Έγκριση στην Ευρώπη δύο νέων θεραπειών του Keytruda ως μονοθεραπεία ή ως συνδυασμό με χημειοθεραπεία για θεραπεία πρώτης γραμμής μεταστατικού ή μη αναστρέψιμου καρκινώματος πλακωδών κυττάρων κεφαλής και λαιμού (HNSCC).

AstraZeneca

Το Keytruda μπορεί να είναι το αστέρι στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον μικροκυτταρικό καρκίνο SCLC, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα μικρότερο ποσοστό της τάξης του 10-15% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα.

Παρόλο που ο αναστολέας PD-1 κατέδειξε βελτίωση στη συνολική επιβίωση, εντούτοις η μείωση κατά 20% του κινδύνου θανάτου δεν κάλυψε τη γραμμή «στατιστικής σημαντικότητας», καθώς το Tecentriq σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία μείωσε τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή θανάτου κατά 23%, ενώ  το κοκτέιλ Ιmfinzi -chemo πέτυχε ακόμα καλύτερα  ποσοστά, δίνοντας στην AstraZeneca την δυνατότητα προβαδίσματος για το συγκεκριμένο είδος καρκίνου, με πιθανή αναθεώρηση από την FDA μπροστά της.

Σημειωτέον ότι η  AstraZeneca μέσω του Imfinzi κατάφερε επίσης από τον Σεπτέμβριο του 2018 να επιδείξει σημαντικά συνολικά οφέλη επιβίωσης στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου στο 1/3 σε σχέση με τις προηγούμενες κλινικές μελέτες, αλλά είχε ήδη χάσει τον αγώνα έναντι του Keytruda σαν θεραπεία πρώτης γραμμής.

Έχει πάρει όμως και αυτή άδεια με το Imfinzi να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών που εμφανίζουν τον συγκεκριμένο καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο  και ο οποίος δεν μπορεί μεν να αφαιρεθεί χειρουργικά, όμως δεν επιδεινώνεται μετά από θεραπεία με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία με βάση την πλατίνα .

Η φαρμακευτική ανακοίνωσε ότι τα νέα φάρμακα αποτέλεσαν για το 2019  το 42% των συνολικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για άσθμα, διαβήτη και καρκίνο.

Οι πωλήσεις των φαρμάκων για τον καρκίνο σημείωσαν άνοδο άνω του 60% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, με τοTagrisso πρωταγωνιστή με πωλήσεις 884 εκατομμυρίων και τα φάρμακα αναστολέων υποδοχέων Imfinzi και  Lynparza –το τελευταίο έχει εγκριθεί ως θεραπεία συντήρησης του υψηλού βαθμού κακοήθειας (ταχέως εξελισσόμενου) καρκίνου των ωοθηκών, των σαλπίγγων του και του περιτοναίου - με πωλήσεις 424 εκατ. και 351 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.

Βristol Myers Squibb

Η Bristol δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ένα εξίσου σημαντικό όφελος επιβίωσης, ώστε να προπορευθεί στον αγώνα σαν θεραπεία «πρώτης γραμμής» για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου πνεύμονα NSCLC.

Όμως έχει στην φαρέτρα της ένα πολύ σημαντικό φάρμακο, το Opdivo.

Τον  Ιούλιο του 2014 το Opdivo ήταν ο πρώτος αναστολέας σημείου ελέγχου PD-1 που έλαβε κανονιστική έγκριση.

Σήμερα έχει λάβει εγκρίσεις σε περισσότερες από 65 χώρες ενώ τον Οκτώβριο του 2015, το συνδυαστικό σχήμα Opdivo και Yervoy ήταν ο πρώτος συνδυασμός ανοσο-ογκολογίας που έλαβε έγκριση για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος και έχει εγκριθεί επί του παρόντος σε περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τον τομέα της ανοσολογικής ογκολογίας είναι ότι η Bristol μέσω του Opdivo,  προσπαθεί να αναπτύξει ένα φάρμακο- είτε ως μονοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό με άλλα καρκινικά φάρμακα-όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για το μελάνωμα, το προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, για το κλασσικό λέμφωμα Hodgkin, τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου από πλακώδη κύτταρα και το καρκίνο του ουροθηλίου.

Μάλιστα όσον αφορά το διαυγοκυτταρικό καρκίνωμα των νεφρών (RCC), η Βristol εξασφάλισε έγκριση νέας θεραπείας πρώτης γραμμής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Opdivo λοιπόν  έχει καταστεί μια σημαντική επιλογή θεραπείας σε πολλαπλούς καρκίνους και όχι μόνο για το NSCLC.

Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλινικών δοκιμών σε όλες τις φάσεις σε ποικίλους τύπους όγκων ,ενώ μέχρι σήμερα το κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης του Opdivo έχει θεραπεύσει  περισσότερους από 35.000 χιλιάδες ασθενείς.

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 οι πωλήσεις του ήταν στα 1,763 δισ. δολάρια σε σύνολο πωλήσεων για την εταιρεία 7,94  δισ. δολαρίων- πρωταγωνιστής ήταν το φάρμακο Eliquis για την πρόληψη φλεβικής θρομβοεμβολής, που  είχε πωλήσεις 2,034 δισ. δολάρια και έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 19%- ενώ το πρόσφατο deal –μαμούθ με την Celgene ενδεχομένως να βοηθήσει την Bristol Myers να αναπτύξει ταχύτητα έναντι της Merck και της Roche, μιας και ο στόχος του deal  είναι η δημιουργία ενός φαρμακευτικού κολοσσού που θα παράγει συνολικά 9 προϊόντα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.