Οι 53+ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδομούν τον ανασχηματισμό Τσίπρα

Οι 53+ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδομούν τον ανασχηματισμό Τσίπρα

Εντείνονται οι αντιδράσεις για τις επιλογές Τσίπρα με τους 53+ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αποδομούν τα περί ανοίγματος στην κεντροαριστερά μέσω των προσώπων που τοποθετήθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα. Αντιδράσεις και από τους πασοκογενείς με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να δηλώνει χαρακτηριστικά: «είναι σαν να προσχωρήσω εγώ στη ΝΔ μετά από όσα έχω πει...»

Η αρχή έγινε με άρθρο του Παύλου Κλαυδιανού το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εποχή και το site Commonality, το διαδικτυακό βήμα της τάσης των 53+ στο διαδίκτυο. Ο Π. Κλαυδιανός, μέλος της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, χαρακτηρίζει «λάθος» την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραϊτη και του Άγγελου Τόλκα ενώ τονίζει με νόημα ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την παραμονή του ανασχηματισμού. 

Ακόμα πιο ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών 90,1», επιβεβαίωσε τις φήμες περί δυσαρέσκειας στελεχών του κυβερνώντος κόμματος από τον πρόσφατο ανασχηματισμό. «Το να προσχωρήσει ο Μωραΐτης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να προσχωρώ εγώ στη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμισε ο Π. Κουρουμπλής, περιγράφοντας ουσιαστικά το πως βλέπουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραίτη. 

Οι αντιδράσεις αυτές αποκαλύπτουν τον προβληματισμό που υφίσταται σε μέρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη στρατηγική διεμβολισμού που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας στον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Και αυτό γιατί αν και αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της εν λόγω κίνησης ενόψει των εθνικών εκλογών, ωστόσο διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι «μεταγραφές» από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, δίνουν το σωστό στίγμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή τελικά κατά πόσο θολώνουν το μήνυμα περί «νέου» που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει το «άνοιγμα» προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κάτι που άλλωστε αποδεικνύουν και οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες η υπουργοποίηση Μωραΐτη - Τόλκα είναι στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στη «συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου».

Το μόνο που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσο θα συνεχίσει το «άνοιγμα» αυτό, βλέποντας όχι τόσο τις αντιδράσεις στο εσωτερικό που δεν υπολογίζει ιδιαίτερα, όσο το γεγονός ότι  τα πρόσωπα που προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σηματοδοτούν τίποτα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που εντάσσονται στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω υπουργικών θώκων.

Διαβάστε ακόμα:

Αντιδράσεις από τους 53+ για τα πρόσωπα του ανασχηματισμού