Ο Τσίπρας επιδιώκει να απαλλαγεί από τα «οικονομικά βαρίδια»;

Ο Τσίπρας επιδιώκει να απαλλαγεί από τα «οικονομικά βαρίδια»;

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Μια από τις αδιαμφισβήτητες… επιτυχίες του Αλέξη Τσίπρα, στις τελευταίες εθνικές εκλογές του καλοκαιριού 2015, ήταν ότι δημιούργησε μία πρωτοφανώς συμπαγή και ομοιογενή κοινοβουλευτική ομάδα που στήριξε όλες τις δύσκολες, μνημονιακές, αντιλαϊκές, σκληρές και απάνθρωπες πολιτικές χωρίς ούτε μία παραίτηση, αποχώρηση ή διαφωνία.

Στην δύσκολη αυτή τετραετή κοινοβουλευτική διαδρομή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν κρίσιμος κρίκος που ελέγχοντας την εσωκομματική αντιπολίτευση και τους «53», διατήρησε την ψυχραιμία και την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό άλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ο πρώτος στον οποίο προτάθηκε να συμμετάσχει στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και να ανταμειφθεί με μια «χρυσή εξορία» στις Βρυξέλλες.

Ο Τσακαλώτος αρνήθηκε φυσικά και διεκδικεί τη θέση του Επιτρόπου εφόσον φυσικά ο κ. Τσίπρας παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το Φθινόπωρο για να τον προτείνει.

Ο επόμενος που πρέπει φύγει από τη μέση, ώστε να μη βρίσκεται στην  κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί να διαχειριστεί την εκλογική ήττα του Α. Τσίπρα, είναι άραγε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης;

Ο Α. Τσίπρας προσπαθεί να στήσει το κοινοβουλευτικό σκηνικό της επόμενης μέρας και θέλει να επαναλάβει την «επιτυχία της προηγούμενης περιόδου». Θέλει να απαλλαγεί από πρόσωπα που ίσως θεωρεί εσωκομματικούς αντιπάλους ή πρόσωπα που μπορούν να ελέγξουν κάποιες ομάδες.

Η εκλογική λίστα τις Βρυξέλλες λειτουργεί εξυγιαντικά. Χθες το όνομα του Γ. Δραγασάκη ακούστηκε ως ένα από αυτά που έπαιζαν για συμμετοχή στην λίστα των υποψηφίων. Δεν ανακοινώθηκε όμως. Εκκρεμούν βέβαια άλλα τέσσερα ονόματα. Και είναι δεδομένο πως αυτά που ανακοινώθηκαν δεν σηματοδοτούν κάτι στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ αφού κυριάρχησαν εκ μεταγραφής πρόσωπα.

Είναι άγνωστο κατά πόσο ενδέχεται ο Δραγασάκης να αποδεχτεί σχετική πρόταση εφόσον φυσικά έχει γίνει ή θα γίνει. Άλλωστε θα προσμετρήσει και το γεγονός πως στην καλύτερη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκλέξει περισσότερους από 6 ευρωβουλευτές, ενώ ήδη για τις τρεις πρώτες θέσεις προαλείφονται  οι «λαϊκοί» ηγέτες της παράταξης Παπαδημούλης-Αρβανίτης- Κόκκαλης.

Για τις επόμενες τρεις όλα είναι ανοιχτά, με κυριότερους διεκδικητές πρόσωπα όπως ο Κούλογλου αλλά και άλλα πιο λαμπέρα. 

Ίσως πάλι ο Δραγασάκης προσμετρήσει άλλα δεδομένα...