Ο «τσέχος Trump» φαβορί των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα και αύριο

Ο «τσέχος Trump» φαβορί των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα και αύριο

Οι Τσέχοι καλούνται στις κάλπες σήμερα και αύριο για τις βουλευτικές εκλογές μετά τις οποίες ενδέχεται να αναδειχθεί στην εξουσία του κόμμα του «τσέχου Trump», του μεγιστάνα Andrej Babis, ο οποίος μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες επανέλαβε την αντίθεσή του στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και στην ένταξη της χώρας του στην ευρωζώνη.

Ο 63χρονος Babis, ιδρυτής του κολοσσού των αγροδιατροφικών, χημικών και ιατρικών προϊόντων Agrofert, που άλλοι αποκαλούν «τσέχο Trump» και άλλοι «τσέχο Μπερλουσκόνι», ενδέχεται να συγκεντρώσει με το λαϊκιστικό κόμμα του, τη Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών (ANO, το αρκτικόλεξο του κόμματος γράφεται ακριβώς όπως η λέξη «ναι» στην τσεχική γλώσσα) από το 25% ως ακόμη και το 30% των ψήφων, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις.

Σημειώνεται ότι το κόμμα του, ANO, ήταν από το 2014 ο δεύτερος ισχυρότερος εταίρος στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Bohuslav Sobotka, γεγονός που του έχει δώσει το πιστοποιητικό της «κυβερνησιμότητας». Παράλληλα, όμως, κατάφερε να οικοδομήσει μια εικόνα αντιπαράθεσης με ολόκληρο το διεφθαρμένο και παλιό πολιτικό κατεστημένο, κάτι που «πουλάει» τώρα με επιτυχία, διεκδικώντας την πρωτιά στις εκλογές.

Ο ίδιος εμφανίζεται εξαιρετικά επικριτικός έναντι της ευρωζώνης και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί πως πλήττουν την εθνική κυριαρχία της Τσεχίας, δεν δηλώνει πάντως καθαυτό εχθρός της Ε.Ε. ούτε τάσσεται υπέρ του «Chz-exit», δηλαδή της αποχώρησης της χώρας του από την Ένωση. Εξάλλου, φαίνεται πως έχει πάρει το μάθημά του από τα άλλα «όμορα» κόμματα στην Ευρώπη και επιδιώκει συστηματικά να αμβλύνει το προφίλ του, ώστε να μην φοβίσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων.

«Τα κράτη πρέπει να τα κυβερνούν οι ηγέτες τους, οι πρόεδροί τους, οι πρωθυπουργοί τους, όχι ο (σ.σ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude) Juncker. Δεν θέλω να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωση» της ΕΕ, είπε ο Andrej Babis το βράδυ της Πέμπτης, στην τελευταία τηλεμαχία που μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Nova, στο οποίο αναμετρήθηκε με τον Lubomir Zaoralek, τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CSSD και υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δηλώνει φιλοευρωπαίος.

«Δεν θέλουμε τις ποσοστώσεις, δεν θέλουμε μετανάστες εδώ πέρα, θέλουμε να σταματήσουμε τη μετανάστευση και θέλουμε επιτέλους να αποκτήσουμε έναν πρωθυπουργό που θα πει στην Merkel και στον Macron ότι η λύση βρίσκεται εκτός Ευρώπης», συνέχισε ο επικεφαλής του ANO.

Ο Zaoralek από την πλευρά του κάθε άλλο παρά υποστήριξε τα αντίθετα: «Δεν θα υπάρξουν ποσοστώσεις, μπορώ να σας το εγγυηθώ και να το υποσχεθώ», τόνισε. Και «κανένας δεν μας υποχρεώνει τώρα να μπούμε στην ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Πάντως, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Τσεχία σήμερα, είναι ότι οι περίπου 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι που καλούνται να αναδείξουν τα 200 μέλη της νέας Βουλής, ενδέχεται να φέρουν στα έδρανα του τσεχικού κοινοβουλίου όχι μόνο τον Babis, αλλά και το ακροδεξιό, αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (SPD), που ελπίζει να καβαλήσει το κύμα το οποίο καταγράφεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Σημειώνεται ότι όντας κράτος-μέλος της Ε.Ε. από το 2004, η Τσεχία διατήρησε το εθνικό της νόμισμα, την κορόνα. «Η θέση μας (όσον αφορά την υιοθέτηση του ευρώ) είναι αρνητική. Η ευρωζώνη είναι ένα οικονομικό σχέδιο που έχει γίνει πολιτικό σχέδιο», υποστήριξε από τη δική του πλευρά ο Babis, συμπληρώνοντας ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο η χώρα του να «πληρώσει τα ελληνικά χρέη».

Μετεκλογικά σενάρια

Έπειτα από μια μάλλον άτονη εκστρατεία, έως και εννιά κόμματα μπορεί να ξεπεράσουν το όριο του 5% και να μπουν στη Βουλή της Τσεχίας, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μια περίοδο αβεβαιότητας ως τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Αρκετοί προβλέπουν μια «αρκετά περίπλοκη μετεκλογική κατάσταση» αν όχι «χάος», διότι το αποτέλεσμα του κόμματος του Babis ενδέχεται να είναι τελικώς χαμηλότερο αυτού που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, εξαιτίας «των σκανδάλων» που έχουν σπιλώσει την εικόνα του.

Ο μεγιστάνας βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης στο πλαίσιο μιας έρευνας για απάτη με ευρωπαϊκά κεφάλαια, ενώ κατηγορείται επίσης ότι συνεργάστηκε με τη μυστική υπηρεσία StB επί σοσιαλισμού.

Zaoralek και Babis αντάλλαξαν φραστικά πυρά χθες βράδυ για σκάνδαλα, με τον πρώτο να σχολιάζει ότι αν ο ηγέτης του ANO γίνει πρωθυπουργός ενώ διώκεται από τη δικαιοσύνη κανένας ευρωπαίος αρχηγός κράτους «δεν θα σηκώσει το τηλέφωνο» για να του μιλήσει, και τον δεύτερο να ανταποδίδει με τη φράση «το κόμμα σας έχει μακρά παράδοση διαφθοράς».

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) και αύριο Σάββατο θα είναι ανοικτά από τις 08:00 (09:00) ως τις 14:00 (15:00). Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν λίγες ώρες μετά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Wikimedia Commons