Ο «τελευταίος χορός» για Μπάιντεν - Τραμπ μπροστά σε εκατομμύρια Αμερικανούς

Ο «τελευταίος χορός» για Μπάιντεν - Τραμπ μπροστά σε εκατομμύρια Αμερικανούς

Μετά το πρώτο και χαοτικό μεταξύ τους ντιμπέιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν θα βρεθούν αντιμέτωποι για δεύτερη και τελευταία φορά στο Νάσβιλ του Τένεσι, πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οπότε εκατομμύρια Αμερικανοί θα κάνουν την επιλογή τους για το ποιος θέλουν να τους κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η πρώτη αναμέτρηση είχε σημαδευτεί από εκατέρωθεν βαριές εκφράσεις, επιθέσεις και διακοπές, ενώ το δεύτερο ντιμπέιτ δεν έλαβε χώρα ποτέ, αφενός γιατί ο πρόεδρος Τραμπ ανάρρωνε από τον κορονοϊό και αφετέρου γιατί δεν δέχθηκε τους τότε προτεινόμενους όρους της Επιτροπής Προεδρικών Συζητήσεων.

Αυτή τη φορά, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αφού κατά τη διάρκεια των δίλεπτων τοποθετήσεων, το μικρόφωνο του υποψηφίου που θα ακούει, θα είναι κλειστό ωστόσο να αποφευχθεί το...χάος.

Ως εκ τούτου, ο Τραμπ δεν παρέλειψε να εκφράσει τη διαφωνία του: «Θα συμμετάσχω αλλά μου φαίνεται τρομερά άδικο» ενώ ο επικεφαλής της καμπάνιας του ήταν πιο επιθετικός: «Ολα γίνονται για να προωθηθεί ο αγαπημένος τους υποψήφιος, που είναι ο Μπάιντεν. Ενώ το παιχνίδι συνεχίζεται, κάποιος μετακινεί τα γκολπόστ. Και αυτό είναι απαράδεκτο».

Οι θεματικές, όπως ανακοινώθηκαν, θα είναι η μάχη κατά του κορονοϊού, η αμερικανική οικογένεια, ο ρατσισμός, η κλιματική αλλαγή, η εθνική ασφάλεια και η ηγεσία.

Παρόλα αυτά, η καμπάνια του Τραμπ έχει στραφεί ενάντια στον γιο του Τζο Μπάιντεν, τον Χάντερ Μπάιντεν, με αφορμή ένα αμφιλεγόμενο δημοσίευμα της New York Post σύμφωνα με το οποίο ο γιος του υποψηφίου των Δημοκρατικών ζήτησε τη βοήθεια του πατέρα του για μια ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου που κατηγορείται για διαφθορά. Ο Τραμπ αναμένεται λοιπόν να φέρει εκ νέου στην αναμέτρηση το θέμα του γιου του Μπάιντεν, ζητώντας επιτακτικά απαντήσεις, όπως έκανε και στο πρώτο ντιμπέιτ.

Όσον αφορά τον πρώην αντιπρόεδρο, αυτός θα εστιάσει στον χειρισμό της πανδημίας από τον Τραμπ, τις επιθέσεις του στον επιφανή επιστήμονα Άντονι Φαουτσι και την εμπιστοσύνη που θα θελήσει να δείξει ο ίδιος ως πρόεδρος στους ειδικούς. 

Την ίδια ώρα, η δημοσκοπική εικόνα της προεδρικής κούρσας παραμένει σταθερή, καθώς ο Μπάιντεν προηγείται με περίπου 9,5% σε εθνικό επίπεδο, αποδεικνύοντας πως είναι μάλλον αδύνατο να μην κερδίσει σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Five Thirty Eight, ο Μπάιντεν έχει 87% πιθανότητα εκλογής σύμφωνα με και 91% σύμφωνα με το περιοδικό Economist. 

Και ενώ είναι συνηθισμένο για τους πολιτικούς σχολιαστές να ισχυρίζονται ότι οι προεδρικές εκλογές γίνονται ντέρμπι όσο πλησιάζουμε στο τέλος, αυτό δεν είναι ακριβές. Για παράδειγμα, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και ο Μπομπ Ντόουλ δεν πλησίασαν ποτέτον Μπιλ Κλίντον στις τελευταίες ημέρες των εκλογών του 1992 και του 1996, και ο Τζον Μακέιν δεν έκλεισε το χάσμα του με τον Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

Αυτό που είναι πιο πιθανό είναι ότι η συζήτηση θα βοηθήσει ένα περιορισμένο σύνολο ψηφοφόρων να αποφασίσει αν έχουν «τελειώσει» με τον Τραμπ και θα στραφούν προς τον Μπάιντεν ή αν θα προσπεράσουν τα ελαττώματα του προέδρου, επειδή πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν δεν είναι κατάλληλος για τη δουλειά.

AP Photo/Julio Cortez